Poziv humanitarcev

Golob naj čim prej zagotovi brezplačna kosila osnovnošolcem

J.V./STA
23. 2. 2023, 20.15
Deli članek:

Ob zeleni luči za nadaljnjo obravnavo predloga novele zakona o šolski prehrani, ki predlaga uvedbo brezplačnega kosila za vse učence, 18 humanitarnih in drugih nevladnih organizacij poziva premierja k čim prejšnjem iskanju rešitev za uvedbo brezplačnih kosil v praksi.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

DZ je danes odločil, da sta predloga novele zakona o šolski prehrani in sprememb zakona o osnovni šoli, po katerih bi bila šolska kosila brezplačna za vse šolarje, primerna za nadaljnjo obravnavo. Predloga je v DZ vložilo 5000 državljanov, v njihovem imenu pa Inštitut 8. marec.

DZ je predloga obravnaval v sredo, v razpravi pa so poslanci različnih strank izpostavili več pomislekov zlasti glede izvedljivosti predlogov. "Pomisleke razumemo, poznamo in se lahko z nekaterimi tudi strinjamo," so zapisali nevladniki. Kljub temu pa jih skrbi, da bi usklajevanje rešitev trajalo predolgo, so sporočili iz Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij.

Glede na to so na predsednika vlade Roberta Goloba naslovili pobudo, s katero so pozvali k učinkovitemu dialogu o uvedbi brezplačnih kosil za vse učence in čim prejšnji zagotovitvi teh vsaj za vse tiste otroke, ki prihajajo iz družin pod pragom tveganja revščine. Vsi iz te skupine namreč zdaj ne izpolnjujejo pogojev za 100-odstotno subvencijo.

Koalicija naj v dialogu s šolami, občinami, predlagatelji in drugimi nevladnimi organizacijami čim prej poišče izvedljive rešitve, so še predlagali.

Veljavni zakon o šolski prehrani sicer določa, da se sredstva za subvencioniranje ene malice dnevno na učenca in dijaka iz socialno manj vzpodbudnega okolja zagotavljajo iz državnega proračuna. Za učenca iz takšnega okolja pa proračun zagotavlja tudi sredstva za subvencioniranje enega kosila dnevno.