Muretinski dom

Prizadevajo si postati vas za tiste, ki se spopadajo z demenco

Estera Korošec
23. 2. 2023, 20.04
Deli članek:

V Muretincih v Gorišnici je že vrsto let ena izmed enot Doma upokojencev Ptuj. Sedanji objekt je bil zgrajen pred 40 leti, zato je v njem še vedno veliko tri- ali celo večposteljnih sob, kar pa se bo kmalu spremenilo. Muretinski dom je sicer pretežno namenjen stanovalcem z demenco oz. s težavami v duševnem zdravju ter z različnimi motnjami.

Črtomir Goznik
V enoti v Muretincih trenutno biva 119 starostnikov in starostnic.

Začetki Doma upokojencev Ptuj segajo v leto 1927, ko je križniški red kot lastnik gradu v naselju Muretinci organiziral oskrbo starejših oseb. Do konca druge svetovne vojne je deloval kot karitativna ustanova pod vodstvom Nemškega viteškega reda. Po osvoboditvi je skrb za starejše in onemogle prevzela država. V delovni enoti Muretinci so do leta 1994 dejavnost izvajali v dveh stavbah: v gradu in stavbi ob gradu, ki je bila zgrajena leta 1980. Stanovalce iz bivalnih prostorov gradu so tega leta preselili v nov objekt delovne enote Ptuj (objekt E), kjer so bili zgrajeni nadomestni prostori. 

Po napovedih Vesne Šiplič Horvat, direktorice Doma upokojencev Ptuj, bodo še letos prav vse večposteljne sobe preuredili bodisi v eno- bodisi v dvoposteljne. Vse našteto je eden izmed pomembnejših ciljev ptujskega Doma upokojencev, zaradi česar so pridobili sredstva in soglasje za gradnjo šeste enote v Žabjaku.

V Muretincih je trenutno 51 sob; tri so večposteljne, 20 je triposteljnih, 19 dvoposteljnih in devet enoposteljnih sob. Trenutno v enoti biva 119 stanovalcev, vseh zaposlenih je 81. Pred osmimi leti je bilo za isto število stanovalcev le 35 zaposlenih, kar pomeni da jim je uspelo v tem času normalizirati standarde in normative kadrov ter posledično izboljšati kakovost bivanja stanovalcev. Kadrovsko so okrepili predvsem področje socialnega varstva (animatorje in varuhe), pred tem je bil večji poudarek na zagotavljanju zdravstvene nege.

Objekt, ki je bil zgrajen okoli leta 1982, po zadnji celovitejši prenovi pred 20 leti seveda zahteva nenehna obnovitvena dela. Pred šestimi leti so tako uredili novo kuhinjo, manjšo sejno sobo in pisarno za strokovne delavce. Ena večjih pridobitev je letno-zimski paviljon, kjer se stanovalci zelo radi zadržujejo. V poletnih mesecih tako veliko lažje organizirajo aktivnosti na prostem, saj ni treba kar naprej iskati sence in prestavljati stanovalcev na invalidskih vozičkih. Nabavili so tudi več sedežnih garnitur ter stanovalcem omogočili druženje izven sob. Prav tako so posodobili sistem ogrevanja, saj namesto kurilnega olja uporabljajo toplotne črpalke. Nova je tudi pralnica, zato lahko perilo operejo v prostorih enote in ga ne vozijo več na Ptuj. Potrebovali pa bodo še eno dvigalo, saj zgolj eno ne zadostuje več vsem potrebam.

Kupili so tudi osebni avto za dostavo kosil na domove in kombi, ki je namenjen za odhode manjših skupin stanovalcev na krajše izlete. Pred dvema letoma so namreč dejavnost dopolnili z možnostjo dostave kosil starejšim na njihove domove v lokalni skupnosti in trenutno dnevno razvažajo 13 kosil. Postavili so oboro za živali. »Stanovalcem živali res veliko pomenijo, nekateri celo skrbijo zanje po svojih zmožnostih,« je dodala vodja muretinske enote Jelka Sužnik.

Črtomir Goznik
Ena izmed prednosti enote v Muretincih je velik in lepo urejen park.

Črtomir Goznik
Jelka Sužnik, vodja enote v Muretincih

Velik poudarek na primerni oskrbi ljudi z demenco

Bivalni in delovni pogoji se v enoti Muretinci dvigujejo na vedno višjo kakovostno raven. Dom v Muretincih ima tako vse pogoje, da bi lahko postal vas za osebe z demenco. Pred tremi leti so pridobili demenci prijazno točko. Ob začetku izvajanja novega programa za osebe z demenco so renovirali recepcijo. Obnovili so tudi večji del domskega parka, ki je v celoti ograjen z zeleno ograjo ter tako posebej prilagojen za dementne osebe. Vsi zaposleni se tudi dodatno izobražujejo za področje oskrbe oseb z demenco po novem konceptu dela.