Visok znesek neizterjanega dolga

Tretjina staršev vrtec plačuje z zamikom

Estera Korošec
9. 2. 2023, 19.41
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 19.53
Deli članek:

Ptujski vrtec ima vse več težav s plačilno nedisciplino staršev. Okoli 30 odstotkov staršev namreč položnice za vrtec plačuje z zamikom, tudi z dve- ali trimesečnim.

Črtomir Goznik
Iz podjetja Izterjave starše kličejo že deset dni po zapadlosti računa.

Znesek neizterjanega dolga je konec lanskega leta znašal že 100.000 evrov. Zaradi manjšega dotoka denarja je poslovanje vrtca omejeno, prav tako vpliva na njegovo likvidnost. Ker se je lani število neplačnikov še povečalo, so se odločili za sodelovanje s podjetjem Izterjava iz Maribora.

»Zaradi neplačnikov smo vsakodnevno v stiski, ali nam bo uspelo poplačati že zapadle terjatve in tako omogočiti dobavo živil in energentov, ki so nujni za nemoteno delovanje. Tudi plače zaposlenih je treba izplačati na rok, ne glede na to, ali so se starši odločili za kak mesec zadržati plačilo vrtca. Če starši ne plačajo svojih obveznosti redno in v roku, to predstavlja resen problem za poslovanje zavoda,« je poudarila Mateja Lobenwein, ravnateljica Vrtca Ptuj. Vrtec se namreč v celoti financira iz naslova oskrbnin.

Med dolžniki zelo malo socialno ogroženih

Med dolžniki je zelo malo socialno ogroženih družin iz najnižjega plačilnega razreda. Odločbo za plačilo vrtca v višini deset odstotkov ima okoli enajst odstotkov staršev. Pri preverjanju teh plačil pa ugotavljajo, da imajo ti starši boljšo plačilno disciplino in ne predstavljajo velikega odstotka dolžnikov v zapadlih terjatvah. V skupini neplačnikov so tudi starši, ki kljub redni zaposlitvi vrtca ne zmorejo plačevati. Za štiričlansko družino, kjer imata oba starša minimalno plačo, je okoli sto evrov na mesec precejšen strošek. Najprej je treba poravnati položnice za elektriko, ogrevanje in telekomunikacije, ker jim drugače grozi odklop. Nato sledi poplačilo morebitnih lizingov in kreditov, šele nazadnje je na vrsti položnica za vrtec. Otroci imajo namreč pravico do vrtca, tudi če ga starši ne plačujejo. »Kot vzgojiteljica in ravnateljica to pozdravljam, saj je v ospredju dobrobit otrok, ki niso odgovorni za neplačevanje obveznosti svojih staršev,« je povedala sogovornica.

Črtomir Goznik
Vrtec ne more izključiti otrok, katerih starši ne plačujejo mesečnih položnic.

Do denarja preko sodišča

Zaradi porasta plačilne nediscipline ter zamikanja plačila oskrbnin za mesec ali več so lani sklenili sodelovanje s podjetjem Izterjava iz Maribora. Po besedah Lobenweinove je teh staršev skupaj čez 30 odstotkov, kar seveda ogroža tekoče poslovanje zavoda. Podjetje Izterjava si od vsakega izterjanega dolga izplača deset odstotkov zneska. Eden izmed staršev je sicer pred časom izrazil precej nejevolje, ker je prejel klic podjetja Izterjava, kljub temu da mesečne obveznosti plačuje redno, le pri zadnjem računu je zamujal slabih 20 dni. »Izterjava je starše v preteklih treh mesecih klicala deset dni po zapadlosti računa. Neporavnane obveznosti se lahko terjajo takoj po zapadlosti. Če starši ne poravnajo obveznosti do vrtca, sledi postopek izvršbe,« je pojasnila ravnateljica.

Vrtec pri izdaji računa oz. položnice starše opominja na še neporavnane dolgove za nazaj (to je 20 dni po zapadlosti in se šteje kot opomin). Ko dolg še vedno ni poravnan in od zapadlosti preteče 30 dni, vrtec izstavi opomin pred tožbo, v katerem določijo, do katerega datuma morajo starši poravnati obveznosti. Če v tem času ne poravnajo svojih obveznosti, jih predajo zunanjemu podjetju Izterjava, da vložijo tožbo za dolgovani znesek. Kako uspešni bodo pri tem, bo znano konec letošnjega leta.