Svarilo

Arso napoveduje orkan med Malto in Sicilijo

M. T. V.
9. 2. 2023, 18.47
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 19.22
Deli članek:

Združili se bosta dve fronti, opozarjajo na močan veter in močne in dolgotrajne nalive, za ta dva otroka že razglašen rdeči alarm.

Facebook
Malta se že sooča s poplavami, ponoči prihaja še orkan.

Agencija RS za okolje (ARSO) opozarja na pestro vremensko dogajanje nad Sredozemljem. V bližini Malte se nahaja ciklon, medtem ko je nad severnim Sredozemljem višinsko jedro hladnega zraka. V današnji noči se bosta ta sistema združila nekje na območju med Malto in Sicilijo, kjer bo nastal pravi orkan. Malteška meteorološka služba je omenjeni ciklon poimenovala Helios. "V spodnjih plasteh ozračja se bo nahajal topel zrak, nad njim pa bo občutno hladnejši, kar bo še okrepilo sistem, ki bo po obliki zelo spominjal na orkan. Izjemno močni sunki vetra se bodo približali orkanskim hitrostim," predvideva ARSO in napoveduje, da bo veter pihal s hitrostjo več kot 120 kilometrov na uro. Malteški vremenoslovci so napovedali, da bi lahko zaradi vetrov malteške obale poplavili tudi do pet metrov visoki valovi.

A večjo nevarnost kot veter naj bi predstavljali zelo močni in dolgotrajni nalivi. "Modelski izračuni so trenutno še različni, vendar so si enotni, da bo največja količina padavin padla na jugovzhodu Sicilije. Do sobote zjutraj lahko na tem območju pade od 200 pa vse tja do 500 mm padavin, kar predstavlja skoraj polovico letne količine padavin za to območje. Na najvišjih vrhovih bo tudi snežilo in zapade lahko večja količina snega," piše ARSO Zaradi predvidenih vremenskih dogodkov je bila za Sicilijo in Malto izdana najvišja stopnja vremenske ogroženosti, ki jo v sistemu Meteoalarm označujejo z rdečo barvo. 

"Ljudem odsvetujemo zadrževanje na obalnih področjih, saj so mogoče poplave," so že dopoldne opozarjali malteški meteorologi. Za danes in jutri so že zaustavljene vse trajektne povezave med Malto in Sicilijo, za jutri so odpovedali številne dogodke na obeh otokih.

Prve nevšečnosti so se popoldne na Malti že začele: