Previdno pri nakupu

Dars s svežim opozorilom glede podaljšanja vinjet

E.J./STA
25. 1. 2023, 15.39
Deli članek:

Katere so največje napake, ki jih nevede zagrešijo kupci pri nakupu vinjete? Glede na podatke Darsa se namreč 1. februarja izteče kar 542.000 letnih e-vinjet.

Sašo Švigelj
Po Darsovih izkušnjah se največ napak pojavi pri zapisu registrske označbe vozila, na primer registrska označba brez začetne oznake za registracijsko območje (LJ, MB, KP in podobno, druga pogosta napaka so pravilne črke in številke, vendar v napačnem zaporedju," so zapisali.

"V prihodnjih dneh bo nakup e-vinjete opravil velik delež uporabnikov, katerim se veljavnost stare e-vinjete izteče 1. februarja 2023. Vse uporabnike opozarjamo, naj bodo v postopku nakupa posebej pozorni na pet podatkov: registrsko označbo, državo registracije, cestninski razred, vrsto e-vinjete in datum začetka veljavnosti," so povedali na Darsu. Že čez nekaj dni bo namreč poteklo okoli 542.000 letnih e-vinjet za osebna vozila in kombije. Uporabnike opozarjajo na pravočasno menjavo, pri nakupu pa naj bodo pozorni na pravilnost podatkov.

Največ napak pri registrski označbi

Na podlagi enoletnih izkušenj z delovanjem sistema ugotavljajo, da se največ napak pojavi pri zapisu registrske označbe vozila. "Uporabniki naj bodo v postopku nakupa pozorni na pravilnost podatkov ne glede na to, ali e-vinjeto kupujejo sami v spletni trgovini ali pa bodo nakup opravili na fizičnem prodajnem mestu in bo podatke v sistem vnesel prodajalec," so poudarili na Darsu. Pri nakupu naj bodo posebej pozorni na registrsko označbo, državo registracije, cestninski razred, vrsto e-vinjete in datum začetka veljavnosti, so dodali.

Po Darsovih izkušnjah se največ napak pojavi pri zapisu registrske označbe vozila. "Sem spadajo pomanjkljivi podatki, kot je na primer registrska označba brez začetne oznake za registracijsko območje (LJ, MB, KP in podobno). Druga pogosta napaka so pravilne črke in številke, vendar v napačnem zaporedju," so zapisali.

Pozor pri številki '0' in črki 'O'

Nekateri zamenjajo med seboj podobne znake, kot je na primer črka O namesto številke 0, spet drugi iz prometnega dovoljenja prepišejo prvo registrsko označbo, pod katero je bilo registrirano njihovo vozilo, čeprav ima zdaj že drugačno označbo, so še našteli pogoste napake. Te se pojavijo tudi pri izboru države registracije vozila, pri čemer Dars izpostavlja, da je za vsa vozila s slovensko registrsko označbo država registracije Slovenija. Včasih se uporabniki zmotijo tudi pri določitvi obdobja veljavnosti, na primer izberejo napačno časovno obdobje trajanja e-vinjete ali določijo napačen datum začetka njene veljavnosti.

dreamstime
Nakup vinjete je namreč možen do 30 dni pred začetkom veljavnosti, v vmesnem obdobju pa lahko kupci popravijo morebitne napake, so še povedali na Darsu.
Vse uporabnike, ki bodo kupovali e-vinjeto na fizičnem prodajnem mestu, pozivajo, naj po nakupu shranijo potrdilo o nakupu e-vinjete in na njem še enkrat pozorno preverijo vse podatke. Uporabnikom sicer priporočajo nakup v Darsovi spletni trgovini, saj bodo na ta način prejeli potrdilo o nakupu na svoj elektronski naslov oziroma neposredno v svoj e-vinjetni račun. Registrirani uporabniki se bodo lahko v svojem računu naročili tudi na obveščanje o poteku veljavnosti e-vinjete, obvestilo bodo prejeli po elektronski pošti ali prek sporočila SMS.

Vsem uporabnikom Dars še predlaga, da e-vinjeto kupijo vnaprej. Nakup je namreč možen do 30 dni pred začetkom veljavnosti, v vmesnem obdobju pa lahko kupci popravijo morebitne napake.