Položnice, da te kap

V tem mestu bodo morali za decembrsko ogrevanje odšteti 500 evrov!

Polona Krušec
18. 1. 2023, 20.09
Posodobljeno: 18. 1. 2023, 20.21
Deli članek:

Na družbenih omrežjih se množično oglašajo prebivalci Trbovelj in okolice, vznemirjeni, ker so jih presenetili zneski na decembrskih položnicah za ogrevanje.

Dreamstime
Občani Trbovelj plačujejo grehe nekdanjega vodstva komunale.

Prejšnja leta je ogrevanje pozimi stalo okoli 50 evrov, z energetsko krizo pa so se zneski na položnicah občutneje spremenili, zato so za ogrevanje v zimskem času morali odšteti med 100 in 200 evrov, razen za zadnji mesec prejšnjega leta, ko so prejeli položnice z zneski, ki so jih pretresli; nekateri bodo morali za december plačati celo 400 oziroma 500 evrov za ogrevanje.
Domačini od občine in Komunale Trbovlje zahtevajo pojasnila, zakaj tako vrtoglave podražitve, poleg tega napovedujejo, da bodo danes pred prostori komunale protestirali zaradi cen, ki jih bodo močno udarile po žepu. »Štiristo evrov je za marsikoga cela pokojnina ali zajeten del plače. To je nezaslišano. Tega ne bomo zmogli, to je prehudo breme za naša gospodinjstva, sploh če bodo taki zneski vztrajali,« nam je v telefonskem pogovoru o okoliščinah dejal Trboveljčan.

Facebook
Astronomski zneski so marsikoga spravili v obup.

Kriva je temperatura

Komunala Trbovlje je pojasnila, zakaj so zneski na položnicah tako visoki. Stroški ogrevanja so se po njihovih besedah decembra povišali zaradi nižjih decembrskih temperatur. »Cena ogrevanja je bila v novembru in decembru ista, in sicer je znašala 185,1 evra na megavatno uro brez DDV. V novembru smo ceno ogrevanja znižali za 16,6 evra na megavatno uro v primerjavi z oktobrom, ko je cena še znašala 201,7 evra na megavatno uro brez DDV,« so razložili. Povedali so, da je bila novembra v Trbovljah povprečna temperatura zraka 7,9 stopinje Celzija, decembra pa 4,6 stopinje, »zato so gospodinjstva v decembru porabila za 56 odstotkov več toplote kot v novembru. Posledično so bili tudi stroški toplote v decembru višji od novembrskih. Ceno ogrevanja smo ponovno znižali januarja, trenutno cena za gospodinjstva znaša 159,1 evra na megavatno uro brez DDV,« so dejali in dodali, da se zavedajo, da strošek ogrevanja za gospodinjstva predstavlja znatno breme in da si ga prizadevajo blažiti. »Konkretne ukrepe smo že pripravili in jih bomo javno predstavili v naslednjih dveh dneh,« so napovedali.

Napake, nestrokovnost

Z Občine Trbovlje pa so nam glede povišanja stroškov ogrevanja sporočili, da ne morejo in ne smejo vplivati na spremembo cen ogrevanja, »ki jih določa Komunala Trbovlje na temelju letnega gospodarskega načrta javnega podjetja, ki je bil večinsko sprejet in potrjen na zadnji seji občinskega sveta v bivši zasedbi«. Preseneča, kar v svojem odgovoru za naš medij povedo v nadaljevanju, in sicer da je bilo na komunali »storjenih ogromno napak, prisotno je bilo veliko nestrokovnosti in odločitev čez palec. Uspešno popraviti zatečeno stanje ne gre čez noč, ampak zahteva svoj čas.«

Facebook
Poziv

(Ne)kaj ni v redu

Omenjajo forenzično poročilo o poslovanju Komunale Trbovlje, ki še ni bilo predstavljeno javnosti in bo zaradi tajnosti podatkov o poslovanju javnega podjetja »objavljeno postopoma, v sklopih, v naslednjih tednih. Sodba sodišča bo tako v celoti spoštovana, kar bo onemogočilo kakršnekoli nove pravne postopke različnih subjektov proti Občini Trbovlje in Komunali Trbovlje. Razumemo jezo in skrb občanov, in tudi govorice, ki se sprožajo ob tem. Občina Trbovlje na tem mestu zagotavlja, da je zavezana k transparentnosti in skrbi za interes občanov

Do sto evrov pomoči mesečno

Ob koncu našega pogovora so še enkrat izpostavili, da Občina Trbovlje ta hip nima nobenih vzvodov, s katerimi bi lahko vplivali na trenutno ceno, bodo pa, so dejali, storili vse, da čim hitreje najdejo tudi drugačne vzvode, kako pomagati svojim občanom. »Trenutno je edini način pomoči našim ljudem sistem sofinanciranja prek Pravilnika o pomoči pri plačilu stroškov daljinskega ogrevanja, s katerim smo do zdaj pomagali že več kot 90 družinam in samskih osebam,« so dejali. To je mesečna pomoč, do katere je prosilec upravičen tri mesece, znaša pa največ sto evrov na mesec, odvisno od prihodkov. Napovedali so, da bodo obseg pomoči, ki ji bo zajel pravilnik, celo povečali.