Video

Prebivalce prestolnice iz zaledenelih stavb rešujeta vojska in policija

J.V.
18. 1. 2023, 17.25
Posodobljeno: 18. 1. 2023, 17.27
Deli članek:

V Uzbekistanu se zaradi hude zime in nizkih temperatur soočajo s kolapsom energetskega sistema. Brez elektrike so ostala nešteta gospodinjstva, najhuje je v prestolnici Taškent.

Twitter
V Uzbekistanu divja najhujša zima v zadnjih 50 letih.

Hladna fronta, ki se je 9. januarja spustila s severa, je prinesla temperature do -19,8 stopinj Celzija. Pod težo snega so se podirala drevesa, neprevozne ceste so povzročale zastoje. Obilne padavine so ponehale, sneg se je spremenil v blato, mraz pa vtraja.

Tako nizkih temperatur v Uzbekistanu po besedah tiskovne predstavnice državne meteorološke službe Munise Askarkhojayeve niso zabeležili v zadnje pol stoletja. Iz zaledenelih stavb so prebivalce Taškenta morali reševati celo pripadniki nacionalne garde, policije in vojske.

Številni prebivalci prestolnice Taškent so se v tem ekstremnem mrazu odpravili k sorodnikom na obrobje, kjer je osrkba z elektriko in plinom na splošno bolj zanesljiva. Tisti, ki imajo več pod palcem, so se preselili kar v kakšen hotel. Reveži pa so prepuščeni improvizaciji. 

Minister za energetiko Zhorabek Mirzamakhmudov razburjene množice miri, da so načrtovani izpadi električne energije potrebni, da bi se izognili katastrofalni okvari v celotnem omrežju, kot se je zgodila januarja 2022.

Da bi ublažil tleče nezadovoljstvo, je predsednik Shavkat Mirziyoyev ta teden odpustil več visokih uradnikov, med njimi namestnika ministra za energetiko Sherzoda Khodjayeva in tri vodje posameznih okrožij Taškenta.