največ je otrok

Brez poškodb ne gre, kdo je najbolj neroden in kaj je glavni razlog za nesreče

Simona Šolinič
13. 1. 2023, 21.15
Deli članek:

Slovenskim policistom, ki zagotavljajo varnost na smučiščih, sta se minuli teden pridružila dva hrvaška policista. Med drugim bosta pri nadzoru pomagala tudi na Rogli, Kopah in v Kranjski Gori. Takšno sodelovanje je za te mesece značilno, saj je na slovenskih smučiščih veliko hrvaških državljanov.

Novi tednik
Med najpogostejše vzroke smučarskih nesreč spadajo precenjevanje sposobnosti in znanja ter neprilagojena hitrost ali neprimerna izbira smeri smučanja.
 100 nesreč letno
Nesreče na smučiščih v Sloveniji niso redke, prej nasprotno: letno se v Sloveniji zgodi povprečno sto smučarskih nesreč, pri polovici od njih se smučarji težje poškodujejo. 

Približno 70 odstotkov udeležencev v nesrečah je običajno moških, največ udeleženih v nesrečah je otrok, starih med sedem in štirinajst let, kaže policijska statistika. Povprečno je na sezono v nesrečah, tudi v tistih z lažjimi poškodbami, ki jih obravnavajo nadzorniki smučišč, udeleženih za več kot dva avtobusa otrok, dodajajo na policiji.

Glede na ugotovitve policistov med najpogostejše vzroke tovrstnih nesreč spadajo precenjevanje sposobnosti in znanja ter neprilagojena hitrost ali neprimerna izbira smeri smučanja. Med pogostimi vzroki je tudi neprimerno vključevanje na smučišče.

Policisti sicer pri smučarjih, še posebno pri udeležencih nesreč, preverjajo tudi prisotnost alkohola oziroma njegov vpliv, a je ta redko potrjen.

Alkohol na smučiščih

Za zagotovitev reda in varnosti na smučiščih mora upravljavec zagotoviti nadzorno službo. Tako je neposredni nadzor nad ravnanjem smučarjev in drugih oseb na smučišču v okviru nadzorne službe v pristojnosti nadzornikov. Nadzornik je oseba, ki mora imeti vidne oznake in službeno izkaznico ter mora izpolnjevati z zakonom določene pogoje. Policija kot strokovna služba ima na smučiščih pooblastila, ki se nanašajo na ugotavljanje kršitev reda na smučiščih zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog in za obravnavanje nesreč, v katerih se je nekdo hudo telesno poškodoval ali umrl. Sicer policija tudi na smučiščih opravlja splošne naloge varovanja življenja in premoženja ljudi. Ugotavljanje stopnje alkohola pri smučarju je v izključni pristojnosti policista. V ta namen policist lahko odredi preizkus alkoholiziranosti. Kot v prometu je alkohol nevaren tudi na smučišču.

Bobo
Na smučeh so nekoliko nerodnejši moški.

Pod vplivom alkohola je smučar, ki ima več kot 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka oziroma več kot 0,50 grama alkohola na kilogram krvi. Mejna vrednost alkohola je enaka tisti iz Zakona o varnosti v cestnem prometu. Če policist ugotovi, da ima smučar v organizmu več alkohola, kot ga določa zakon, ali če smučar odkloni preizkus oziroma zapisnika ne podpiše, mu policist lahko prepove nadaljnje smučanje in odvzame smučarsko vozovnico brez povračila ali prepove nadaljnje smučanje in obvesti upravljavca smučišča, ki prekliče veljavnost vozovnice in zagotovi prepoved nakupa nove za ta dan. Policist vinjenemu smučarju izreče tudi globo.