kolega kolegu, kirurg internistu

Bešič Loredan: Ni bilo groženj, je bila pa to "čvrsta, moška zdravniška debata"

S.R./STA
29. 11. 2022, 14.10
Posodobljeno: 29. 11. 2022, 14.25
Deli članek:

Na očitke o grožnjah zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana vodji pogajalske skupine Fidesa sta se danes odzvala tako predsednik vlade Robert Golob kot sam minister.

Bobo
Danijel Bešič Loredan je danes pojasnil, da ni bilo nobenih osebnih groženj, ampak je šlo za čvrsto, moško zdravniško debato.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki na današnjih pogajanjih z vlado sicer niso dosegli govora, so namreč Bešiču Loredanu očitali, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado. Med drugim naj bi mu dejal, da ima "ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

Predsednik vlade Robert Golob se je o teh očitkih z Bešičem Loredanom pogovoril, je zatrdil v izjavi za medije. Kot je dejal, ga je minister obvestil, da je imel več razgovorov, "dobesedno zasebnih razgovorov" z različnimi zdravniki in da so mu v enem od teh razgovorov "čustva prevladala nad besedami". "Jaz sem to sprejel, verjamem, da je tudi minister to razumel, da se stvari ne bodo več ponavljale," je še dodal Golob.

Bešič Loredan tako še vedno uživa podporo predsednika vlade, ob čemer je Golob prepričan, da uživa tudi veliko podporo med državljani. Spomnil je na številne težave in odprta vprašanja v zdravstvu, minister pa pri njihovem reševanju po njegovih besedah dela odlično. "Seveda mu zaupam in verjamem, da je tudi ključen za to, da končno zdravstvo po 30 letih spravimo na nivo, ki si ga Slovenci in Slovenke zaslužijo," je še dejal.

Bila je čvrsta, moška debata

Zadeve se je na današnji novinarski konferenci dotaknil tudi Bešič Loredan, ki je glede opravičila Zemljiču dejal, da med današnjimi pogajanji te teme niso odpirali, da pa ima celotna zadeva daljšo brado. Pojasnil je, da mu je "takratni vodja pogajalske skupine in predsednik Fidesa" ob robu pogovorov dejal, "Danijel, dajmo se zmeniti pod mizo, ker smo vedno tako počeli." Sam da mu je odgovoril, da bodo stvari tokrat potekale drugače. Po sklenitvi sporazuma je po lastnih besedah sam šel na Fides, kjer da so se odkrito pogovarjali o vseh vprašanjih. "Debata ni bila prijazna in prijetna, pa nismo tega nikoli dali v javnost." 11. novembra zjutraj se je nato v ljubljanski kavarni Sem sestal z Zemljičem, kjer sta opravila polurni pogovor in dala "vse karte na mizo. Ko pa je prišlo v javnost obvestilo, da želi Fides zaostriti, sem ga poklical." Po navedbah ministra je šlo za osebni klic z osebnega telefona "kolega kolegu, kolega kirurga kolegu internistu. In ja, čustva so me odnesla." Ob tem je Bešič Loredan izpostavil, da si ni predstavljal, da lahko kdo to snema in da v javnost.

Dodal je še, da sta se z Golobom okoli tega pogovorila in da dejstvo ostaja, da "ni bilo nobenih osebnih groženj, je bila pa to čvrsta, moška zdravniška debata." Dejal je še, da so mu v kabinetu razložili, da "kogar koli jaz kličem, ga ne kličem kot zdravnik, ampak kot minister za zdravje in podpredsednik vlade. Ta lekcija je meni dovolj." Ob tem je poudaril še, da "očitno je v tej državi samoumevno, da se slikamo oziroma snemamo in da to posluša cela javnost. Tudi prav." Da je čustveno odreagiral kot zdravnik, se je Bešič Loredan opravičil in dodal, da bo za to v primeru kakršnih koli postopkov tudi odgovarjal, a je obenem poudaril, da je šlo za osebno komunikacijo, ki se je zgodila že večkrat, pa je sam nikoli ni snemal, čeprav so bile "teme vroče, žgoče in so se dotaknile marsikoga."