Svet

Na Hrvaškem prihodnje leto brezplačni vložki v osnovnih in srednjih šolah

M. T. V.
29. 11. 2022, 13.37
Posodobljeno: 29. 11. 2022, 13.44
Deli članek:

Milijon evrov je hrvaška vlada namenila za menstrualne pripomočke za učenke in ženske, žrtve nasilja.

Pixabay
hrvaška uvaja brezplačne vložke v osnovnih in srednjih šolah ter varnih hišah.

Hrvaška vlada je sprejela amandma, s katerim bodo prihodnje leto v šolskih zavodih in ustanovah za ženske, žrtve nasilja, dekletom in ženskam na voljo brezplačni vložki. To je predlagala Sabina Glasovac, poslanka SPD, vlada pa je včeraj na seriji proračuna za leto 2023 ta amandma tudi sprejela. »Boj proti menstrualni revščini se nadaljuje,« je poslanka ob tem Sabina Glasovac zapisala na Facebooku. »Niti eno dekle več ne sme v dneh menstruacije zamuditi pouka, ker nima denarja za vložke. Ali da namesto vložkov uporablja toaletni papir, papirnate robčke ali stare krpe.«

V ta namen je vlada za prihodnje leto zagotovila milijon evrov, s katerimi bodo osnovne in srednje šole ter varne hiše oskrbeli s higienskimi pripomočki.

O brezplačnih vložkih se zadnja leta veliko govori tudi pri nas. Maja lani je sicer vlada znižala obdavčenje določenih menstrualnih pripomočkov, letos poleti pa podprla postopno uvajanje brezplačnih higienskih pripomočkov za ženske v javnih ustanovah, a se zaenkrat dlje od tega še ni premaknilo.