dolgotrajna oskrba

V Srebrni niti zdaj od vlade pričakujejo, da bo zavihala rokave

STA
28. 11. 2022, 06.19
Posodobljeno: 28. 11. 2022, 06.21
Deli članek:

Predsednica Društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden po potrditvi novele zakona o dolgotrajni oskrbi na nedeljskem referendumu od vlade pričakuje, da bo zavihala rokave in poskrbela, da ljudje ne bodo ostali brez pravic. Prejšnji zakon namreč v veljavo stopa s 1. januarjem, novela pa naj bi veljala šele kasneje, ko bodo znani uradni rezultati.

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Biserki Marolt Meden

Marolt Meden je v izjavi za STA in Radio Slovenija spomnila, da bodo uradni rezultati referenduma znani šele konec januarja, vse do takrat pa novela ne bo uveljavljena, prejšnji zakon vlade Janeza Janše pa začne veljati 1. januarja 2023.

Zato imajo predsednik vlade Robert Golob ter ministra za delo in zdravje Luka Mesec in Danijel Bešič Loredan pred sabo izjemno pomembne naloge. Upravičiti bodo morali zaupanje ljudi, ki verjamejo, da bodo uredili slab zakon prejšnje koalicije, da ljudem januarja ne bodo odvzete pravice, je dejala.

Pričakuje, da bo vlada pri pisanju novega zakona upoštevala stališča stroke, izvajalcev in uporabnikov, nov zakon pa bo starejšim zagotovil ustrezne pravice: "Od koalicije, ki smo ji na nek način izkazali zaupanje, pričakujemo, da temeljito zaviha rokave," je poudarila.

Novo ministrstvo za solidarno prihodnost, katerega ustanovitev je po potrditvi zakona o vladi na nedeljskem referendumu vendarle mogoča, po njenih besedah predstavljala upanje, saj naj bi združevalo vse, "kar je treba narediti na tem področju".

Po njenih besedah je nasprotna stran v času kampanje "objavljala stvari, ki sploh niso predmet novele, ki zgolj zamika dva segmenta dolgotrajne oskrbe za eno leto".

Vsak, ki je prebral zakon prejšnje vlade, je lahko ugotovil, da se ga ne da izvajati, da je slab in nerazumljiv. Prav tako je nejasen glede pravic, ki pripadajo posamezniku, je poudarila. Marolt Meden je ob tem izpostavila tudi pomen potrditve novele o Radioteleviziji Slovenija (RTVS).