Zadnjič njegov Dan odprtih vrat v Predsedniški palači

Nostalgija za odhajajočim predsednikom Pahorjem: gneča ob dnevu odprtih vrat, državljanke mu pišejo: "Lepi ste"

E. J.
23. 11. 2022, 16.33
Posodobljeno: 23. 11. 2022, 17.01
Deli članek:

Gneča ob zadnji priložnosti, ko so lahko državljani in državljanke še zadnjič stisnili roko odhajajočemu predsedniku Borutu Pahorju, je bila zelo velika. Tudi sam predsednik je nostalgičen - pokazal je še fotografije iz časa svojih političnih začetkov in požel val navdušenih komentarjev v slogu tega: »Nikoli več ne bomo imeli tako lepega in ’fajn precednika’«

osebni arhiv
Danes je imel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor Dan odprtih vrat v Predsedniški palači, zadnjič v svojem življenju. Obisk je bil izjemen, imel je več skupin obiskovalk in obiskovalcev.

»Komaj čakam jutri. Še zadnjič odprem Predsedniško palačo ob dnevu odprtih vrat. Skoraj 30.000 ljudi vseh sort je bilo nekaj najlepšega, kar mi bo za vedno ostalo v spominu. Mnogim njim pa mislim tudi,« je včeraj zapisal odhajajoči predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Danes je ta dan nastopil in kot je pokazal, je prijazno sprejel prav vsako državljansko in državljana, se z njo ali njim rokoval in jih povabil v Predsedniško palačo.

Kako zelo priljubljen je, menda pove dejstvo, da je imel danes kar 4 skupine obiskovalk in obiskovalcev, med prvimi pa so ga obiskali tudi vrtčevski otroci in šolarji.

Ni manjkalo niti glasbe, zanjo je poskrbel uradni protokolarni orkester RS.

Z gospo Tanjo Pečar je obiskovalce sprejel in jim pokazal svoje delovne prostore.

»Nikoli več ne bomo imeli tako lepega in ’fajn precednika’«

Tudi sam predsednik, katerega bo nadomestila novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar, je očitno zadnje dno nostalgičen, kot državljanke in državljani, ki so si želeli še zadnjič stisniti njegovo roko. Tako je Borut Pahor objavil dve fotografiji, ki jih je nedavno pokazal fotograf Dean Dubokovič v eni od televizijskih oddaj, kjer je pokazal nekaj svojih izdelkov izpred 30 let.

Dean Dubokovič
Borut Pahor pred 30 leti. Komentatorke in komentatorji se strinjajo, da je 'lep'.
»Med njimi tudi ti dve fotografiji. Nastali sta v njegovem studiu v Medvodah, mislim, da za potrebe nekega intervjuja. V tistem času so se politiki pri nas še zelo trudili narediti čim bolj politično korektne fotografije, na zahodu pa je že zavel veter bolj pop fotk. To je bil tak poskus pri nas,« je zapisal predsednik republike. Kometatorji in komentatorke so se strinjali, da »nikoli več ne bomo imeli tako lepega in ’fajn precednika’«, pa tudi, »zakaj so eni te isti župani na svojih stolčkih lahko do smrti, Pahor pa more biti?« pa vse do »bolje bi bilo, če bi ostal maneken kot pa politik.»

Dean Dubokovič
Pred tremi desetletji, še na začetkih svoje politične poti, se je tako fotografiral za potrebe intervjuja.