Gasilci so na terenu

FOTO in VIDEO: Deli Obale pod vodo, morje se bo razlivalo tudi zvečer

P.K./STA
22. 11. 2022, 08.52
Posodobljeno: 22. 11. 2022, 12.49
Deli članek:

Zaradi visokega plimovanja in kombinacije vetrovnih razmer je morje danes poplavilo nižje ležeče dele obale.

Bobo
Plimovanje v Izoli

Največ težav je bilo v Piranu, kjer so pripadniki civilne zaščite skušali čim bolj zmanjšati škodo. Sirena javnega alarmiranja se je sicer sprožila ob 6.10.

Napovedi so se uresničile in Piran je pod vodo, je povedal vodja intervencije v Piranu Peter Ventin.

Bobo
Poplavljanje morja v Piranu

Piranska civilna zaščita je na podlagi vremenske napovedi Agencije RS za okolje v ponedeljek opozorila, da lahko splet vremenskih pojavov povzroči prebivalcem nevšečnosti in večjo škodo.

Opisal je, kako poteka intervencija: "Uspeli smo postaviti baraže pred Tartinijev trg in za zdaj nam je nekako uspelo zajeziti vodo, čeprav trg počasi že poplavlja. Voda pa je povsod izredno visoka. Zaliva tudi mesta, ki jih drugače ne. Takšna, ki smo jih nazadnje videli poplavljena leta 2019."

Vozil niso umaknili

O škodi še niso imeli podatkov. "Gostinci so si kar dobro zaščitili vhode z vrečami. Mislim pa, da bo na koncu nekaj škode nastalo, ker bo voda šla v te lokale," je dodal.

Ventin je ugotavljal še, da kljub sproženi sireni "ogromno" lastnikov ni umaknilo avtomobilov, ki so bili delno pod vodo. Ti so se ob skalah premikali kot barke, preden so do njih prišli gasilci.

Enote civilne zaščite so pred napovedano izjemno visoko plimo s protipoplavnimi vrečami zaščitile Tartinijev trg in okolico, vendar je morska voda pričakovano prodrla tudi v meteorno kanalizacijsko omrežje, iz katerega je prihajala na površje v mestu.

Po Ventinovih beseda so bila poplavljena pritlična stanovanja, nekaj trgovinic, slaščičarna in še en gostinski lokal. Dejal je, da so gasilci poskušali pomagati lastnikom z vrečami, ampak so imeli preveč dela naenkrat, da bi bili povsod uspešni.

Ko je morska gladina začela upadati, so uporabniki poplavljenih prostorov začeli z vedri in metlami odstranjevati vodo, gasilci pa so morali s črpalkami posredovati v enem gostinskem lokalu in v stanovanjski stavbi, kjer je voda zalila jašek in ustavila dvigalo, v katerem je ostala ujeta oseba, je pojasnil Ventin.

Na pomolu je voda prevrnila večji sod, v katerem je bilo po domnevah gasilcev odpadno olje. Ob pomolu je nastal debel črn madež, dolg 40 in širok pet metrov, ki ga pristojne službe poskušajo odstraniti, je še povedal vodja intervencije.

Franjo je na Facebooku objavil nekaj fotografij:

Ob pričakovanem izrazitem vremenskem poslabšanju so pod vodo tudi deli Izole, kjer je civilna zaščita postavila baraže na Sončnem nabrežju. Ko so jih umaknili je morska voda delno še zalivala cesto, vendar hujših posledic ni bilo opaziti.

Bobo
Plimovanje v Izoli

Bobo
Plimovanje v Izoli

Bobo
Plimovanje v Izoli

Bobo
Plimovanje v Izoli

Bobo
Plimovanje v Izoli

Bobo
Plimovanje v Izoli

Na družbenih omrežjih so poročali tudi o poplavah v Strunjanu:

In Portorožu:

V Kopru je voda poleg nižjih delov obale zalila strojnico bazena. Ob 12.20 so morali gasilci posredovati tudi ob prijavi škode zaradi močnega vetra.

Tudi jutri in v četrtek

Danes zjutraj so na mareografski postaji Koper izmerili 5. najvišjo gladino morja od leta 1961. Kot so sporočili z Agencije RS za okolje, je bila visoka gladina morja posledica sovpadanja več dejavnikov: visoke astronomske pline zaradi bližine luninega mlaja; močnega juga, ki piha vzdolž Jadrana (na odprtem morju s hitrostjo prek 100 kilometrov na uro), kar je gladino morja povišalo za okoli 40 centimetrov; v zadnjih urah se je zračni tlak znižal za skoraj 20hPA, kar je prispevalo k dvigu gladine morja za okoli 40 centimetrov.

Zaradi vremenskega vpliva pa se je gladina morja ravno v času najvišje astronomske plime še dodatno povišala za okoli 80 centimetrov.

Ob večerni plimi med 20. in 22. uro bo gladina morja ponovno povišana. Morje se bo razlivalo po nižjih delih obale, predvidoma do višine okoli 20 centimetrov. Danes čez dan bo ob burji morje močneje vzvalovano, zato bo ob sovpadanju visoke gladine morja in povišanega valovanja najbolj izpostavljen rt Madona v Piranu.

Jutri bo ob jutranji plimi med 7. in 10. uro morje poplavilo nižje dele obale, predvidoma v višini 20 do 40 centimetrov. Tudi v četrtek se bo ob jutranji plimi okoli 9. ure morje še razlivalo po najnižjih delih obale, so še sporočili vremenoslovci.