Zdravstveno varstvo

Janković jim bo poslal "prijazen dopis," če se ne bodo uklonili, bodo ostali brez koncesije

S.R./STA
17. 11. 2022, 17.46
Deli članek:

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana manjka 12 družinskih zdravnikov, brez izbranega družinskega zdravnika pa je 15.000 meščanov. Ljubljanski župan Zoran Janković in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan zagato poskušata rešiti z dogovorom o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju ljubljanske občine.

Bobo
Zoran Janković in Danijel Bešič Loredan

Danes podpisan dogovoro predvideva, da obe strani podpišeta sporazum o prenosu izvajanja nujne medicinske pomoči z ZD Ljubljana na Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana oziroma bosta nujno medicinsko pomoč ustanovi izvajali skupaj. Dogovor določa, da morata ustanovi sporazum o medsebojnem sodelovanju skleniti do konca leta. Splošna nujna medicinska pomoč (SNMP) ZD Ljubljana sicer že zdaj deluje v prostorih UKC Ljubljana, in sicer ob njihovem urgentnem bloku. Po podpisu omenjenega sporazuma bo obe dejavnosti izvajal UKC, a tudi ob pomoči zdravnikov ZD Ljubljana.

Hkrati je Janković poudaril, da kot župan odgovarja za delovanje ZD Ljubljana in tudi koncesionarjev v ljubljanski občini. 120 družinskih zdravnikov koncesionarjev v Ljubljani, razen sedmih, ki presegajo starostno mejo, je po njegovih besedah dolžnih opravljati tudi dežurstva v SNMP. "Decembra bodo prejeli en tak prijazen dopis z moje strani, da v kolikor ne bodo začeli tega delati, jim bomo s 1. januarjem 2023 odvzeli koncesijo," je dejal.

Sporazum predvideva tudi, tako župan, da se Bešič Loredan pogovori z vodstvom Zdravstvenega doma za študente, katerega ustanovitelj je ministrstvo, in vodstvom Železniškega zdravstvenega doma, katerega ustanovitelj so Slovenske železnice. Janković namreč pričakuje, da se bodo v dežurstva SNMP vključili tudi zdravniki teh dveh zdravstvenih domov.

Nove sile iz tujine

Da bi olajšali zaposlovanje zdravnikov iz tujine, na ministrstvu nameravajo olajšati pridobivanje njihovih licenc. Prav tako bodo po besedah ministra Bešiča Loredana skupaj s stroko dorekli, za koliko lahko spustijo raven zahtevanega znanja slovenščine za zdravnike za določeno prehodno obdobje.

Na občini pa imajo, tako Janković, po podpisu dogovora možnost tujim zdravnikom zagotoviti najemniška stanovanja, kar je eden od pogojev, ki jih ti navajajo.

Bobo
Zoran Janković in Danijel Bešič Loredan

Kraj stalnega prebivališča

Po njegovih besedah sporazum navaja tudi, da bodo na ministrstvu preučili možnost, da bi se lahko posameznik izbral družinskega zdravnika v regiji, kjer ima stalno prebivališča. Družinski zdravniki v Ljubljani imajo namreč opredeljenih tudi 30.000 bolnikov, ki imajo stalno prebivališče izven Mestne občine Ljubljana, od tega jih 4300 živi v tujini.

Kot je dejal minister, se je z dogovorom občina zavezala tudi k ustanovitvi ambulant za neopredeljene bolnike. Gre za ukrep, ki bo začel veljati 1. januarja prihodnje letu, pravno podlago pa ima v oktobra sprejetem zakonu o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 na področju zdravstva.

Oba podpisnika dogovora sta izrazila veselje, da je prišlo do dogovora. Pogovori med občino in ministrstvom pred podpisom dogovora so bili po trditvah obeh konstruktivni.

Bešič Loredan je ob podpisu dogovora napovedal, da gre za prvi korak pri sodelovanju ministrstva z občinami: "Samo v dogovoru z lokalno skupnostjo in na nivoju države bomo uredili nivo primarne medicine, ki bo dostopen."