Filip Coco Faragal

Napadalec na žensko v središču Ljubljane pred leti norel zaradi kabelske televizije

J.V./Ž.K.
17. 11. 2022, 15.22
Posodobljeno: 17. 11. 2022, 16.25
Deli članek:

Ne smemo ga poslati v Eritrejo, ki je že desetletja ujetnica vojaške diktature, v druge države pa tudi ne, saj bi ga ob prvi priliki poslale nazaj k nam.

Novice Svet24
Filip Coco Faragal med sojenjem na ljubljanskem okrožnem sodišču.

V torek popoldan je v središču Ljubljane osumljenec z ostrim predmetov huje poškodoval žensko in pobegnil. A so ga policisti hitro prijeli in ugotovili, da gre za starega znanca z eritrejskim potnim listom. Oškodovanko, državljanko Slovenije, so z reševalnim vozilom odpeljali v UKC Ljubljana, kjer se še vedno bori za življenje. Motiva za dejanje policisti za zdaj še niso ugotovili, sicer pa se osumljeni in žrtev poznata od prej in "izhajata iz istega socialnega okolja".

Eritrejec Filip Coco Faragal je pred leti že nastopal na straneh črnih kronik v vlogi obtoženca. Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je sedel zaradi očitka poskusa uboja, a se je med sojenjem izkazalo, da je šlo "le" za povzročitev lažje telesne poškodbe.

Faragal je kaznivo dejanje zagrešil 29. novembra 2017 v Savljah, ko je v tako imenovanem hotelu social, v katerem sobe najemajo ljudje s socialnega roba, z neznanim ostrim predmetom napadel soseda Primoža R. in ga zabodel pod levi rebrni lok, rano pa mu je povzročil tudi na trebuhu in stegnu. Faragal se je oškodovalca lotil tudi s pestmi in leseno palico, pretep pa je končal prihod Branka Š., še enega izmed stanovalcev. In kaj je bil vzrok za prepir? Menda že dlje časa trajajoč spor okoli priključka kabelske televizije, ki si jo je Faragal neupravičeno napeljal od Franca P., prav tako rezidenta v hotelu social, tistega dne pa ga mu je nekdo na silo izklopil. Sodišče je Faragalu prisodilo leto dni in 11 mesecev zapora, po odsluženi kazni pa še izgon za štiri leta iz države. Ker je med ravsom še enemu od vpletenih nalomil rebro, je bil pozneje na ljubljanskem okrajnem sodišču obsojen na dodatne 4 mesece zapora zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe.

A ker je bivanje ljubitelja nožev, ki prihaja iz Eritreje, urejeno na podlagi dovolitve o zadrževanju, ki jo predpisuje zakon o tujcih in ker sodi v kategorijo tujcev, ki jih ni možno odstraniti v izvorno državo, možakar ostaja v Sloveniji. Po domače povedano, ne smemo ga poslati v Eritrejo, ki je že desetletja ujetnica vojaške diktature, v druge države pa tudi ne, saj bi ga ob prvi priliki poslale nazaj k nam. Slovenija je v preteklih letih, glede na podatke iz leta 2020 podelila mednarodno zaščito 77 osebam iz Eritreje, ki so k nam prispele na podlagi programa relokacije iz italijanskih begunskih centrov.