Konflikt v saveljskem hotelu social

Spor okoli kabelske se je končal z zaporom in izgonom iz Slovenije

S.S.
11. 11. 2018, 19.55
Posodobljeno: 11. 11. 2018, 21.21
Deli članek:

Coco Filip Faragal je bil v petek na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen na skoraj dve leti zapora zaradi povzročitve lažje telesne poškodbe. Če bo obsodba obveljala, ga čaka tudi izgon.

Novice Svet24
Eno leto je Faragal že prebil v priporu, kar mu je všteto v izrečeno kazen.

Petindvajsetletni Eritrejec je na zatožno klop sedel zaradi očitka poskusa uboja, a se je med sojenjem izkazalo, da je šlo »le« za povzročitev lažje telesne poškodbe.

Faragal je kaznivo dejanje zagrešil 29. novembra lani v Savljah, ko je v tako imenovanem hotelu social, v katerem sobe najemajo ljudje s socialnega roba, z neznanim ostrim predmetom napadel 43-letnega soseda Primoža Rožiča in ga zabodel pod levi rebrni lok, rano pa mu je povzročil tudi na trebuhu in stegnu. Faragal se je oškodovalca lotil tudi s pestmi in leseno palico, pretep pa je končal prihod Branka Škaperja, še enega izmed stanovalcev. In kaj je bil vzrok za prepir? Menda že dlje časa trajajoč spor okoli priključka kabelske televizije, ki si jo je Faragal neupravičeno napeljal od Franca Pipana, prav tako rezidenta v hotelu social, Rožič pa mu ga je tistega dne na silo izklopil ...

Zgolj prekršek in ne kaznivo dejanje?

Tožilec Jože Jarc, ki je na podlagi mnenja sodnega izvedenca travmatologa glede poškodb oškodovanca pred koncem postopka modificiral in omilil očitke, je za povzročitev lažje telesne poškodbe v končni besedi predlagal dve leti zapora, stransko kazen izgon tujca iz države ter podaljšanje pripora do pravnomočnosti zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti. Zagovornik obtoženca, odvetnik Žiga Klun, je sodišču predlagal oprostilno sodbo, saj da niti očitek povzročitve lažje telesne poškodbe ni dokazan.

»Obramba meni, da gre za ravs dveh nasprotujočih si osebnosti. Eden iz Afrike, domačin pa pod vplivom alkohola, ki je hotel 'korajžo' manifestirati na svoj način,« je med drugim dejal v končni besedi in še, da gre po njegovi oceni pri obeh glavnih protagonistih za kršitev javnega reda in miru, za prekršek torej, in ne kaznivo dejanje.

»Država ga istočasno zadržuje in izganja«

Odvetnik Klun je tudi spomnil, da je bil Rožič s »kompanijo« na kraju tako pijan, da kriminalistu ni mogel dati niti najosnovnejših podatkov, zato je njegovo izjavo treba jemati z rezervo, medtem ko je bil Faragal zgolj pod vplivom marihuane, ki načeloma pomirja ljudi. Nasprotoval pa je tudi podaljšanju pripora, češ da je predlog tožilstva absurden. »Država ga istočasno zadržuje in izganja,« je poudaril. Faragal namreč od februarja letos nima urejenih papirjev za bivanje v Sloveniji, zaradi česar policija zahteva njegov izgon. Temu pa nasprotuje ministrstvo za zunanje zadeve zaradi neurejenih razmer v Eritreji, ki je prizorišče ene najhujših kršitev človekovih pravic na svetu.

Grožnja javnemu redu in miru

Sodnica Deja Kozjek je Faragalu naposled prisodila leto dni in 11 mesecev zapora, po odsluženi kazni pa še izgon za štiri leta iz države. Pripor mu je podaljšala do pravnomočnosti sodbe, dolžan pa je tudi povrniti stroške kazenskega postopka. Kot je sodnica pojasnila v ustni obrazložitvi, se je za izgon odločila, ker ocenjuje, da 25-letnik predstavlja grožnjo za javni red in mir v Sloveniji.

V preteklosti je bil pri nas namreč že obsojen zaradi ropa na dve leti zapora. Pogojna obsodba za nasilništvo še ni pravnomočna, odprt pa ima še en postopek zaradi povzročitve lažje telesne poškodbe. Ob tem je sodnica spomnila, da sta bili v prvih dveh primerih žrtvi ženski. Pa tudi za prekrške je bil že obravnavan, in sicer po tretjem odstavku sedmega člena zakona o javnem redu in miru, ki govori o nedostojnem vedenju: »Kdor na javnem kraju spolno občuje, razkazuje spolne organe ali na vsiljiv način ponuja spolne usluge in s tem koga moti, povzroči vznemirjenje ali zgražanje ljudi, se kaznuje z globo ...«.