Piroman

Begunski center požgal gasilec, ki je pozneje pomagal pri gašenju

R.T.
17. 11. 2022, 17.13
Deli članek:

Nemški organi pregona menijo, da ni šlo za politično motiviran zločin, temveč piromana iz vrst samih gasilcev.

DRK Soziale Betreuungsdienste M-V
Hotel v Gross Strömkendorfu je zagorel 19. oktobra ponoči.

Požar, ki je prejšnji mesec opustošil hotel z ukrajinskimi begunci v nemškem kraju Groß Strömkendorf nedaleč od mesta Wismar na severu Nemčije, je po navedbah nemškega državnega tožilstva zanetil eden od gasilcev, ki je pozneje pomagal pri gašenju. 32-letnika so že aretirali. Na srečo nihče od 17 oseb, ki so bile v času požara prisotne v hotelu, ni utrpel poškob, je pa nastalo za več milijonov evrov škode.

Ker je na tablo Rdečega križa, ki se nahaja pred zgradbo, nekdo le dva dni pred požarom narisal nacistični kljukasti križ, so mnogi domnevali, da je šlo za zločin iz sovraštva, a so na tožilstvu danes pojasnili, da gre po njihovem mnenju za zgolj enega od serije 19 požigov ali poskusov požigov na širšem območju pristaniškega mesta Wismar. Državna tožilka Claudia Lange je potrdila, da niso odkrili nobenih dokazov, da bi šlo za politično motiviran zločin.

32-letnik naj bi bil sicer od svoje raane mladosti član prostovoljnih in pozneje poklicnih gasilskih brigad. Obtožbe zanika, trenutno pa sedi v priporu. Prvič so ga kot tudi preostale gasilce, ki so sodelovali v gašenju, zaslišali že v dnevih po požaru, pri čemer se jim je zaradi nedoslednosti že takrat zdel sumljiv. Njegove navedbe se namreč niso skladale z navedbami drugih gasilcev.