schengen

Nadzor na slovenski južni meji bo preteklost, pred Hrvati še zadnja ovira

S.R./STA
10. 11. 2022, 13.36
Posodobljeno: 10. 11. 2022, 13.52
Deli članek:

Končna odločitev bo sprejeta 8. decembra, ko bodo o pristopu Hrvaške k schengenskemu območju odločali še notranji ministri EU. Evropski poslanci so pristopu danes dali zeleno luč.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Na današnjem plenarnem zasedanju je pristop Hrvaške k schengenskemu območju podprlo 534 evroposlancev, 53 jih je bilo proti, 25 pa se jih je vzdržalo. Ocenili so, da Hrvaška izpolnjuje vse potrebne pogoje, da postane članica območja brez mejnega nadzora, a mora končno odločitev o odpravi nadzora na notranjih mejah EU zdaj soglasno sprejeti še Svet EU, kar se bo predvidoma zgodilo na zasedanju notranjih ministrov EU 8. decembra. 

Poročevalec, evropski poslanec Paulo Rangel iz Evropske ljudske stranke je ob tem poudaril, da je bila Hrvaška deležna "najbolj vsestranskega preverjanja za članstvo v schengenskem območju", več kot katerakoli druga država EU doslej. Izpolnila je 281 priporočil na osmih področjih schengenske zakonodaje, njeno pripravljenost sta potrdila tako Evropska komisija kot Svet EU. "Evropski parlament se v celoti strinja: Odprava nadzora na notranjih mejah mora biti izvedena do konca tega leta!" je dodal.