Zanimivosti

Odkrijte skrite znamenitosti Bjelovarsko-bilogorske županije

Oglasno sporočilo
10. 11. 2022, 14.03
Posodobljeno: 21. 11. 2022, 14.40
Deli članek:

Ohranjena narava, prečudoviti razgledi. bogata gastronomska ponudba in gostoljubje so le nekateri od razlogov za obisk te županije.

Kot je v telesu skrito srce, ki omogoča življenje, je v osrednji Hrvaški skrita Bjelovarsko-bilogorska županija. Njeno zeleno srce zaznamujejo tri pogorja: Moslavačka gora, Papuk in Bilogora, ki že v imenu skriva tih in večen utrip življenja. Življenja, ki je v teh krajih prisotno že od najstarejših obdobij, zato lahko zgodbe o ljudeh in dogodkih, ki so zaznamovali preteklost in sooblikovali sedanjost, oblikujemo le na podlagi arheoloških ostankov.

S katere koli strani boste prispeli v to županijo, vas bodo pričakali odprti in gostoljubni Bilogorci, Moslavci ter ohranjena narava. Na tem območju se nahaja pet mest, Bjelovar, Daruvar, Čazma, Garešnica in Grubišno Polje ter osemnajst občin, ki vas tako vse skupaj kot vsaka zase vabijo na raziskovanje in odkrivanje tega dela Hrvaške. Če se boste lotili raziskovanja mest, vas bo Bjelovar gotovo navdušil s pravilno razporeditvijo ulic, Daruvar s toplimi kopališči, ki izvirajo že iz rimskih časov, Garešnica z lovišči, ki jo obkrožajo, Čazma z bogato preteklostjo, Grubišno Polje pa z umirjenim življenjskim utripom manjšega mesta. Med mesti se nahajajo občinska središča in vasi, posejane po gričevju, na katerih se proti nebu dvigajo s soncem obsijani cerkveni zvoniki.

Tukaj vas bodo pričakali stoletni gozdovi, širna in rodovitna polja, cvetoči travniki, med katerimi se pretakajo potoki in nižinske reke. Ne manjkajo niti bogati ribniki in jezera ter lovišča z najrazličnejšo drobno in veliko divjadjo. Ne glede na to, če se boste na raziskovanje odpravili peš, s kolesom, na konju ali z avtomobilom, bo izbira pravilna, saj vam številne izletniške točke, vinske ceste in majhne družinske kmetije nudijo možnosti oddiha in sprostitve v naravi, ki vas obkroža.

 Ugodno podnebje, blago gričevje ter čista in ohranjena narava ter bogastvo rastlinskega in živalskega sveta so bili vedno navdih za pripravo najbolj okusne domače hrane in vina. Na področju današnjega Daruvarja so prav z njim nazdravljali že stari Rimljani, med sproščanjem v vročih izvirih, poimenovanih Aquae Balissae.

Hrana se je tukaj vedno pripravljala na tradicionalne načine. Iz sestavin, pridelanih na vrtu, polju, sadovnjaku ali vinogradu in nabranih ali ulovljenih v stoletnih gozdovih. To so okusi, v katerih je ohranjena svežina, ljubezen, preprostost in umetnost priprave hrane. Jedem se seveda prilegajo najboljša vina, ki z okusom ogrejejo srce in razvedrijo duha.

Medtem ko nekateri uživajo v vinu, drugi prisegajo na pivo. Daruvar je v širši okolici poznan po pivih, med katera sodijo Staročeško in cela vrsta craft piv, ki ponujajo vrhunsko peneče se doživetje ob vsaki priložnosti. Pri tem moramo omeniti bjelovarsko znamko craft piva Zeppelin, ki s svojim okusom osvaja Hrvaško.

Nekateri pravijo, da gre ljubezen čez želodec in ko boste poskusili najbolj okusne domače jedi se boste zagotovo zaljubili v okuse bilogorske, moslavinske in zahodnoslavonske kuhinje.

S prihodom v Bjelovarsko-bilogorsko županiju boste spoznali eno najbolj zelenih hrvaških županij in odkrili čarobna mesta, na katerih boste spoznali njeno lepoto, odprtost in bližino.

Dobrodošli v Bjelovarsko-bilogorsko županijo!