Dvig temperatur

Tlakujemo si pot v pekel: Obeti za Slovenijo so precej črni

P.K.
7. 11. 2022, 16.08
Posodobljeno: 7. 11. 2022, 18.06
Deli članek:

Med konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah je Svetovna meteorološka organizacija Združenih narodov (WMO) sporočila, da se je Evropa; z njo seveda tudi Slovenija, v zadnjih 30 letih segrela dvakrat bolj od svetovnega povprečja!

Dreamstime
Po najbolj pesimističnem scenariju bo Slovenija toplejša za štiri stopinje.

Povprečna temperatura se je v Evropi vsako desetletje od leta 1991 dvignila za 0,5 stopinje Celzij. Podoben trend je opazen tudi v Sloveniji, kjer se je povprečna temperatura zraka povišala za 2 stopinji, sporoča Agencija RS za okolje (ARSO).

Naraščanje temperature zraka se bo v Sloveniji v 21. stoletju nadaljevalo, velikost dviga pa je zelo odvisna od scenarija izpustov toplogrednih plinov. V primeru zmerno optimističnega scenarija izpustov bo do konca stoletja v primerjavi z obdobjem 1981–2010 narasla za približno dve stopnji, v primeru pesimističnega scenarija pa kar za približno štiri stopinje Celzija, pravi ARSO.

To pomeni, da...

Povišanje temperatur bo vplivalo na število in trajanje vročinskih valov, njihova magnituda bo večja. "Po zmerno optimističnem scenariju izpustov bomo imeli do konca stoletja povprečno vsaj en vročinski val letno, ki bo po jakosti primerljiv ali hujši od vročinskega vala, ki smo ga imeli v poleti 2003 oziroma v letošnjem poletju," opozarja agencija.

Sicer pa se je svetovna povprečna temperatura leta 2022 dvignila približno 1,15 stopnje Celzija nad povprečjem med 1850-1900, je povedal WMO. Povišala se je tudi globalna povprečna gladina morja in sicer v 30 letih beleženja satelitskega višinomera za približno 3,4 mm na leto.