ZDA za informacije ponuja 10 milijonov dolarjev

Šef skupine Wagner priznal, da se je vmešaval v ameriške volitve

E. J.
7. 11. 2022, 14.58
Posodobljeno: 7. 11. 2022, 16.01
Deli članek:

Ruski poslovnež Jevgenij Prigožin je priznal, da se je vmešaval v ameriške volitve in dejal, da bo to počel tudi v prihodnje, kar je prvo tovrstno priznanje človeka, ki ga Washington tega tudi uradno obtožuje.

Wikimedia
Premier Vladimir Putin si je ogledoval novo tovarno Concord, ki šolam dobavlja predpripravljene obroke, z njim je lastnik podjetja Concord in 'Putinov kuhar' Jevgenij Prigožin, ki skrbi tudi za catering v Kremlju, financira pa tudi zloglasno vojaško organizacijo Wagner.

"Vmešavali smo se (v ameriške volitve), vmešavamo se in se bomo še naprej. Previdno, natančno, kirurško in na svoj način, tako kot to počnemo," je dejal Jevgenij Prigožin v izjavi, ki jo je tiskovna služba njegovega podjetja Concorda objavila na VKontaktu, ruski različici Facebooka.

Izjavo so objavili dan pred volitvami v ameriški kongres kot odgovor na prošnjo za komentar ruskega portala. Prigožin, znan tudi kot "Putinov kuhar", ker njegovo podjetje opravlja catering za Kremelj, je bil uradno obtožen sponzoriranja "farme trolov" v Rusiji, ki želi vplivati ​​na politiko.

Facebook
Jevgenij Prigožin je priznal, da financira organizacijo Wagner.
10 milijonov dolarjev za informacije o Prigožinu

Julija je ameriški State Department ponudil nagrado v višini 10 milijonov ameriških dolarjev za informacije o Prigožinu v zvezi z "vmešavanjem v ameriške volitve". Grozijo mu z  ameriškimi, britanskimi in evropskimi sankcijami.

profimedia
Znak plačanske skupine Wagner, ki deluje v Siriji, Afriki in Ukrajini.
Priznal, da financira skupino Wagner

Prigožin se do nedavnega v javnosti ni izpostavljal, med vojno v Ukrajini pa je postal bolj glasen in kritiziral dosežke ruskih generalov. Septembra je priznal financiranje plačanske organizacije Wagner, ki deluje v Siriji, Afriki in Ukrajini.