Spet slabe novice za ostarele

Podražitev storitev domov starejših občanov je neizbežna

Dženana Kmetec
5. 11. 2022, 07.00
Deli članek:

Čeprav so v nekaterih domovih starejših občanov (DSO) že potrdili izredno uskladitev cen oskrbnin (oziroma podražitev), je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti konec prejšnjega tedna njihove predloge zavrnilo in podalo nova navodila. Določili so, da lahko cene dvignejo za največ 4,5 odstotka, medtem ko bo preostanek poravnal državni proračun.

Dreamstime
Podražitve bodo, vprašanje je le, kdaj?

»Starejši oziroma upokojenci pričakujemo izredno uskladitev pokojnin, ki nam bo pomagala premagovati draginjo. Zaslužimo si dostojno starost in urejen materialni položaj je ena od bistvenih predpostavk, pogojev, da starejši tako živimo. Veliko smo prispevali naši družbi, zato pričakujemo, da ne pozabite na nas,« v apelu Vladi RS pravi Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti.

Če so cene »zamrznjene« v dijaških domovih, naj bo tako tudi v DSO

Prepričana je, da je bilo ukrepov, ki bi jim dejansko pomagali, do zdaj premalo: »12,4 odstotka ljudi živi pod pragom revščine, revnih starejših od 65 let pa je več kot 22 odstotkov. Med njimi je kar 24 odstotkov žensk, starejših od 70 let. Vse to terja takojšnje ukrepe. Če je vlada zamrznila oskrbnine v dijaških domovih, naj jih tudi v socialnovarstvenih zavodih. Ali pa naj stanovalcem kako drugače priskoči na pomoč. Povišanje življenjskih stroškov je namreč nesorazmerno s povišanjem pokojnin, in tako starejši ter njihovi sorodniki (nekateri tudi že upokojeni), ki doplačujejo za oskrbovalnino, tega ne zmorejo več.« V Srebrni niti se zavzemajo tudi za pomoč tistim, ki ne koristijo institucionalne oskrbe, predlagajo namreč, da država iz proračuna subvencionira storitve pomoči na domu.

Dreamstime
Da dvig cen ne bo prehud, bo del dviga cen vlada pokrila iz proračuna.

Kjer so že pripravili nove cenike, jih morajo popraviti

Na pristojnem ministrstvu zagotavljajo, da aktivno delajo na tem področju. Vlada je prejšnji teden začela pripravljati interventno zakonodajo. »Rast stroškov storitve institucionalnega varstva ne bo v celoti vračunana v cene storitve, saj bodo na podlagi interventne zakonodaje, da bi preprečili znatni dvig oskrbnin, izvajalcem zagotovili sredstva iz proračuna RS. Sredstva bodo namenjena tako kritju rasti stroškov dela kot tudi stroškov materiala in storitev,« so zagotovili.

Pristojno ministrstvo je zavodom posredovalo navodila za izredno uskladitev cen. Upoštevajo lahko delno rast stroškov v letu 2022, in sicer materiala in storitev. Izvajalce so pozvali, naj odgovorno pristopijo k uskladitvi cen in pri tem upoštevajo plačilno sposobnost plačnikov ter jih v najmanjši možni meri obremenijo z dvigom cen, pri čemer naj predlagani izredni dvig cen storitev ne preseže 4,5-odstotnega povečanja glede na veljavne cene: »Izvajalce, ki so ministrstvu že posredovali predloge izredne uskladitve cen storitve, obveščamo, da ministrstvo s predlaganimi uskladitvami ne soglaša, ter jih pozivamo k predložitvi ustrezno popravljenega predloga, upoštevaje navedena navodila

Domovi v težkem položaju

Na jasna navodila, ki so podlaga za pripravo cene, so domovi čakali kar nekaj časa. Že pred tem so nekateri pripravili kalkulacije in jih posredovali na ministrstvo, a soglasja za (najbrž visoke) predlagane podražitve niso dobili. Na podlagi usmeritev morajo zdaj na ministrstvo posredovati nove predloge. »Mi še nismo med tistimi, ki so že usklajevali cene, a jih bomo nedvomno morali. Če ne prej, januarja zagotovo. Cene energije in plina so se zelo zvišale. Problem je, da so ponudbe za naprej izjemno visoke. Decembra potečejo pogodbe, kakšne bodo nove cene, ne vemo. Čakamo ukrepe države tudi na tem področju. Stanovalci nas sprašujejo, kdaj in za koliko se bodo zvišale cene, ne vedo, kaj jih čaka. Razumemo njihovo bojazen, finančni pritiski so veliki za vse. A stroški se tudi nam močno dvigujejo, prihodki preprosto ne zadostujejo za pokritje odhodkov,« pravi Janja Jurkovič, direktorica Centra za starejše občane Ormož.

Tudi za vseh pet enot Doma upokojencev Ptuj je dvig cen neizbežen. Direktorica Vesna Šiplič Horvat pravi, da so ta ukrep nekoliko preložili. Razmerje med prihodki in odhodki pa jasno kaže, da le za kratek čas. Potrdila je namreč, da že čez dva meseca načrtujejo prvo uskladitev cen: »Nove cene nameravamo uveljaviti 1. januarja 2023.« To pomeni, da jih bodo sprejeli na decembrski seji sveta zavoda. Kakšne bodo, še ni znano, a bodo v kalkulacije zajeli višje stroške. V naslednjih tednih bodo izvajalci pripravili nove predloge cen, skladno z navodili ministrstva. Kako dolgo bodo te (ob)veljale, pa je glede na negotove razmere nemogoče napovedati.