Zanimivosti iz predsedniške palače

Predsednik republike je več potoval po svetu kot gostil tuje državnike

M.K. / STA
3. 11. 2022, 17.34
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 18.43
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se s tega mesta poslavlja po desetih letih. V tem času je državo vodilo pet vlad s štirimi različnimi predsedniki. Pahor se je v desetletju po podatkih do konca oktobra 187-krat odpravil v tujino, Slovenijo pa je v njegovem mandatu obiskalo 84 tujih državnikov.

Instagram
Pahor se je odpravil na 187 obiskov v tujino, Slovenijo pa je v njegovem mandatu obiskalo 84 tujih državnikov.

Odhajajoči predsednik republike Borut Pahor je svoj prvi mandat nastopil leta 2012, ko je zmago med tremi tekmeci z 39,87 odstotka prejetih glasov slavil že v prvem krogu, v drugem krogu pa jih je prejel 67,37 odstotka. Pet let pozneje je bil med devetimi kandidati v prvem krogu prav tako najuspešnejši (47,21 odstotka), v drugem krogu pa je prejel 53,09 odstotka glasov volivcev.

Pahor je četrti predsednik republike v zgodovini Slovenije in po Milanu Kučanu drugi, ki je bil na tej funkciji deset let.

V desetletju je Pahor po podatkih urada predsednika republike do 27. oktobra obiskal več sto šol in vrtcev, 1812 občinskih in drugih prireditev ter priredil 384 sprejemov. Od 212 občin jih je uradno obiskal 183, v predsedniški palači pa pripravil 66 javnih predstavitev kandidatov, ki jih je predlagal na posamezne funkcije. Ob različnih priložnostih je imel 1608 govorov oziroma pozdravnih nagovorov, poslanic in video sporočil.

"Predsednik Pahor je nadpovprečno pogosto obiskoval javne prireditve, kot priložnosti, kjer se srečuje z ljudmi, se z njimi pogovarja, jih nagovori, z njimi dela in podobno. Tak način stika z ljudmi se mu zdi osnoven in mu posveča veliko pozornost in veliko časa," so ob tem pojasnili v njegovem uradu.

Predsedniško palačo je v njegovem mandatu ob dnevih odprtih vrat doslej obiskalo skoraj 28.000 obiskovalcev. Pahor je v desetletju izročil 370 državnih odlikovanj, ki so najvišja priznanja države za izjemne zasluge in dejanja posebnega pomena. Ob tem pa je podelil tudi 41 jabolk navdiha, ki jih podeljuje posameznikom in organizacijam, ki s svojo odličnostjo družbi predstavljajo zgled in navdih.

Več potoval po svetu kot sprejemal obiskov

Pahor se je odpravil na 187 obiskov v tujino, Slovenijo pa je v njegovem mandatu obiskalo 84 tujih državnikov. Postavil je tudi 26 klopi prijateljstva kot trajen spomin na srečanja s pomembnimi državniki, ki so obiskali Slovenijo in s tem prispevali h krepitvi dvostranskih odnosov med državama.

Navedene številke, ki vključujejo podatke do 27. oktobra, se bodo do konca predsednikovega mandata še nekoliko povečale. Pahor bo svoj mandat uradno zaključil decembra.