tudi multimilijarder

Uspešneži, za katere morda niste vedeli, da so Slovenci

R.T.
3. 11. 2022, 17.03
Posodobljeno: 4. 11. 2022, 08.59
Deli članek:

S trebuhom za kruhom v tujino. Nekateri so bili uspešnejši kot drugi.

Profimedia
Dietrich Mateschitz

Pred malo manj kot dvema tednoma se je v 78. letu starosti poslovil ustanovitelj podjetja Red Bull Dietrich Mateschitz. Z njim je Avstrijec postal multimilijarder, revija Forbes pa ga je letos s premoženjem 28,2 milijarde evrov uvrstila na 51. mesto lestvice svetovnih superbogatašev.

Njegov oče, učitelj, je bil iz Maribor, kar pa Mateschitz ni obešal na velik zvon. Zase je pač nekoč dejal, da je "štajerski svetovljan".

Polna usta slovenstva niso niti Melanie Trump, nekdanje prve dame Združenih držav Amerike, kot Melanija Knavs rojene v novomeški bolnišnici, ki je odraščala v Sevnici. Vseeno pa njen sin Barron, ki ga ima z mogotcem in bivšim predsednikom Združenih držav Amerike Donaldom Trumpom, govori slovensko. Oba s sinom imata tudi slovensko državljanstvo.

V industriji zabave

Profimedia
Frank Gorshin (na sredi)

Čez Lužo je iz takšnih in drugačnih razlogov romalo lepo število Slovencev. Potomec takšnih je bil ameriški igralec in komedijant Frank Gorshin, ki je v seriji Batman igral negativca Ugankarja.

Profimedia
George Dolenz

Svojevrstno dinastijo si je tam ustvaril tudi George Dolenz, v Trstu rojen kot Jure Dolenc, ki je začel po koncu druge svetovne vojne v Hollywoodu nizati glavne vloge v filmih. Teh ga je stal neuspeh filma Vendetta iz leta 1950, a se mu je sreča znova nasmehnila leta 1956 z glavno vlogo v televizijski seriji Grof Monte Cristo.

Profimedia
Micky Dolenz

Z igralko Janelle Johnson je imel štiri otroke – sin Micky Dolenz je ne le vokalist in bobnar zasedbe The Monkees, temveč tudi igralec in producent.

Profimedia
Ami Dolenz

Leta 1969 se mu je rodil hčerka Ami Bluebell Dolenz, ki je prav tako zajadrala v igralske vode – še posebej aktivna je bila v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja.

Profimedia
Melissa Joan Hart in Paula Hart

Delno je slovenskega porekla tudi v New Jerseyju rojena Paula Hart, po njej pa tudi njeni hčerki, igralki Melissa Joan Hart in Emily Hart.

Profimedia
Patrick Warburton

S slovensko krvjo po mamini strani se lahko pohvali tudi Patrick Warburton, najbolje znan kot nezamenljivi Puddy in veleuspešne nanizanke Seinfeld.

Profimedia
Audrey Totter

V 40. letih prejšnjega stoletja je precejšnjo priljubljenost v Novem svetu uživala tudi Audrey Totter – najprej kot radijska osebnost, nato še kot filmska in televizijska igralka. Njen oče John Totter je bil rojen v Sloveniji, njegovo rojstno ime je bilo Janez.

Profimedia
Anthony Jeselnik

Slovenskega porekla je tudi rezidenčni zlobni komedijant Anthony Jeselnik, ki pa je za to izvedel šele, ko je že bil precej globoko v tretjem desetletju svojega obstoja.

Malo glasbe, malo ...

Profimedia
Karen Kamenšek

Omeniti velja tudi hollywoodskega igralca Željka Ivanka, ki se je hrvaškima staršema rodil v Ljubljani.

Letos je grammyja za najboljši operni posnetek dobila dirigentka slovenskih korenin Karen Kamenšek, in sicer za izvedbo opere Akhnaten Philipa Glassa v Metropolitanski operi. Kamenškova je bila rojena v Chicagu, njena starša pa prihajata iz Kamnice pri Mariboru. Leta 2007 je prevzela vodenje mariborske Opere in baleta, kjer je 12 mesecev umetniško vodila še simfonični orkester. Kot je povedala pred časom, v Slovenijo, ki jo obožuje, prihaja pogosto.

Iz glasbenih voda je bila tudi Andrea True oziroma Andreja Marija Truden, slovenskima staršema Franku in Anni rojena v Nashvilllu. Preden se je našla v disco glasbi, je nastopala v pornografskih filmih.

Profimedia
Lana Rhoades

S temi se je proslavila tudi Lana Rhoades, katere pravo ime je Amara Maple. Tudi ona je slovenskega porekla.

Politika, vojska

Profimedia
Tom Harkin

Profimedia
Paul Gosar

Profimedia
Most, ki so ga poimenovali po Johnu Blatniku.

Slovenci so čez Lužo našli pot tudi v tamkajšnjo politiko. Med kongresniki so ali pa so bili John Blatnik, po katerem so celo poimenovali most, Ray Kogovsek in Paul Gosar, ki je šele 24. član kongresa v zgodovini, ki mu je bil izrečen ukor, in šele četrti v zadnjih 40 letih, potem ko je objavil animirani video, na katerem z mečem ubije demokratsko kolegico iz New Yorka Alexandrio Ocasio Cortez, med senatorji pa Tom Harkin in Amy Klobuchar.

Profimedia
Amy Klobuchar

Slovenskega porekla sta bila tudi 47. in 54. župan Clevelanda, Frank Lausche in George Voinovich.

Profimedia
George Voinovich

Najti jih je mogoče tudi med generali. S takim činom so se ponašali Ferdinand J. Chesarek, Frank Gorenc in Stanley Gorenc. Gorenca sta brata.

Profimedia
Frank Gorenc

Tudi v vesolje

Profimedia
Jerry M. Linenger

Profimedia
Ronald M. Sega

Profimedia
Sunita Williams

Slovenskega porekla so tudi izumitelj Richard Fuisz, ki se ponaša z več kot 200 patenti, ter astronavti Jerry M. Linenger, Ronald M. Sega in Sunita Williams. Isto je lahko trdil tudi snovalec boeinga 747 Joe Sutter, čigar oče je bil v Sloveniji rojeni Franc Suhadolc.

Profimedia
Joe Sutter

Profimedia
Melania Trump