NOV NAPAD ANONIMNEŽA

Pred Državnim zborom "grobo napadli" poslanca SDS Branka Grimsa

M. T. V.
28. 10. 2022, 18.37
Posodobljeno: 28. 10. 2022, 22.02
Deli članek:

Janez Janša preko Twitterja sporočil: "Pravkar so pri odhodu iz Državnega zbora grobo napadli našega poslanca Branka Grimsa. V neposredni bližini so bili policisti, ki so napadalca videli, vendar jim je pobegnil." Napisal je še, da je okoli območja DZ veliko varnostnih kamer, zato policija ne bi smela imeti težav pri identifikaciji storilca.

STA
Branko Grims

"Doživel sem resen fizični napad na poti iz parlamenta na stopnicah v parkirišče Maxija. Neznan moški je pritekel za menoj in me silovito porinil po stopnicah. Če bi padel, bi se lahko ubil. Ko sem se lovil, da ne bi padel, me je še močno pljunil od zadaj po laseh in hrbtu," je za portal Siol.net povedal Grims. Kot je dodal, je dogodek že prijavil policiji.

Policija je potrdila, da so bili na PU Ljubljana danes nekaj pred 16. uro res obveščeni o dogodku v okolici Državnega zbora, kjer se je "do sedaj neznana oseba nasilno vedla do enega izmed poslancev. Vse okoliščine dogodka policisti še preiskujejo, zbirajo obvestila in izvajajo potrebne ukrepe tako za izsleditev neznanca, kot tudi za zaščito žrtve. Poudarjamo, da dogodke z elementi nasilja obravnavamo z ničelno toleranco, ter jih ostro obsojamo, saj je vsako nasilno dejanje, bodisi verbalno ali fizično, nedopustno."

Napad so že obsodili v Inštitutu 8. marec, katerega direktorica Nika Kovač je bila pred dnevi sama grobo napadena na Bavarskem dvoru. 

"Obsojam vsako vrsto nasilja, še posebej nad ženskami in ranljivimi skupinami. Verjamem, da bo policija ustrezno ukrepala in storilce sankcionirala. To je nov dokaz, kam nas lahko pripelje spodbujanje sovražnega govora v medijih in na družbenih omrežjih," je na vladnem Twitter računu zapisal premier Robert Golob. "Zato je nujno potrebna takojšnja sprememba zakonodaje, ki bo učinkovito sankcionirala sovražni govor," je še dodal.

Predsednik Borut Pahor je v tvitu ostro obsodil napad in opozoril, da gre za "že drugi verbalni in fizični napad zaradi politične nestrpnosti v tem tednu". "Storiti moramo vse, da preprečimo začaran krog nasilja, ki bi se utegnilo stopnjevati," je zapisal ter vse pozval k vzdržanju od vsake oblike verbalnega in fizičnega nasilja in nestrpnosti.

Zunanja ministrica Tanja Fajon: "Nasilje je neprimerno, nedopustno in ga vedno obsojam. Ne glede na različna mnenja ima vsak od nas odgovornost in dolžnost, da s spoštljivim obnašanjem krepi raven kulture dialoga in dostojno sobivanje v naši družbi."