USMERITVE ZA POGAJANJA

Mesec pravi, da bi se minimalne plače lahko povečale že novembra

M. T. V./STA
27. 10. 2022, 16.57
Posodobljeno: 27. 10. 2022, 16.59
Deli članek:

Vlada je na današnji seji sprejela pogajalska izhodišča za dvig minimalne plače, o katerem se bo pogajala s socialnimi partnerji. Predlaga, da se minimalne plače že novembra uskladijo z rastjo minimalnih življenjskih stroškov, prihodnje leto pa še z letno stopnjo inflacije, je povedal minister za delo Luka Mesec.

Bobo
Minister za delo Luka Mesec naj bi izbral Luko Lukića.

"Vlada je danes sprejela usmeritev za pogajanja na Ekonomsko-socialnem svetu. Po pogajalskem izhodišču vlade bi se minimalna plača, ki znaša neto 778 evrov, letos povečala na 804 evre. Z naslednjim letom pa bi bila lahko višja od 850 evrov," je v izjavi po seji povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Glede na nov izračun minimalnih življenjskih stroškov in predvideno višino inflacije bo Mesec v okviru zakonskih možnosti socialnim partnerjem v novembru predlagal določitev zneska minimalne plače v višini 120 odstotkov izračunanih minimalnih življenjskih stroškov v bruto znesku 1133,37 evra, kar predstavlja 5,49-odstotno rast, in ocenjenem znesku 803,80 evra neto, so pojasnili na ministrstvu za finance. Pri minimalnih plačah in plačah nasploh si vlada obeta pozitiven učinek za delavce tudi na podlagi davčne reforme, če se bo ta lahko uveljavila z novim letom. "Ta bo dvignila splošno olajšavo na 5000 evrov," je povedal minister.

Glede nasprotovanja izredni uskladitvi minimalne plače reprezentativnih delodajalskih organizacij je Mesec dejal, da bodo šli gospodarstvu naproti z novim ukrepom. "Pripravljamo shemo za čakanje na delo. Kakšna bo, bomo predstavili v kratkem," je napovedal. Ob tem pa dodal, da država ne bo pokrila celotnega bremena nastalih višjih stroškov dela, kar predlagajo delodajalske organizacije.

Znesek minimalne plače sicer v skladu z zakonom o minimalni plači določi minister za delo po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji in ga objavi v uradnem listu najpozneje do 31. januarja tekočega leta. Tega določi v skladu z uradnim podatkom o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta.