REŠEVANJE KRAVE

Rožica se je kotalila ter vozila s helikopterjem in prikolico

Danijel Cek
12. 10. 2022, 05.34
Deli članek:

Na ozki cesti je bila taka gneča, da je petletni kravi Rožici zdrsnilo, zato se je skotalila 50 metrov pod cesto. Ko se je poskušala povzpeti, ji je znova zdrsnilo in končala je še 50 metrov nižje. Gasilci ji niso mogli pomagati, gorski reševalci so poklicali helikopter, na koncu se je omotična v dolino pripeljala na prikolici.

GRS Tolmin
Po razburljivem poletu s helikopterjem so ji pomagali iz mreže.

Petletna krava sivka po imenu Rožica je nehote postala glavna zvezda praznika kulinarike in tolminskih kmetij. V soboto so namreč kmetje gnali črede z visokogorskih pašnikov nazaj v dolino in pri tem prečkali tudi planino Stador, del ceste pa je bil za čredo krav očitno preozek in v gneči je Rožici zdrsnilo v globino. Skotalila se je po strmem pobočju in se ustavila 50 metrov pod cesto. Seveda je razumela, kaj se je zgodilo, in je hotela nazaj do svoje črede, zato se je odločno odpravila v strmo pobočje, a že po nekaj korakih ji je znova zdrsnilo, tako da je je zdrsela še 50 metrov navzdol in se na hrbtu zagozdila med drevesi.

Gasilci, na pomoč

Kmetje so se spustili do nesrečne krave, vendar ji niso mogli pomagati, zato so poklicali na pomoč. Na kraj so prihiteli tolminski gasilci, ki pa so bili tudi precej nemočni. Krava je ležala dobrih sto metrov pod cesto, torej predaleč, na strmem in za vozila nedostopnem terenu, zato je niso mogli doseči z dvigalom. »Najprej so jo obrnili na bok, ležanje na hrbtu bi se zanjo slabo končalo, nato pa so jo nekajkrat povlekli z vitlom, vendar jo je ob vsakem poskusu le posedlo. Bila je tudi precej v šoku, peš je ne bi nikoli spravili navzgor po tisti strmini,« je ocenil tolminski gorski reševalec David Kuštrin, ki je povsem po naključju prišel mimo in priskočil na pomoč.

GRS Tolmin
Od uspavala omotično Rožico so morali veterinar, gasilci, gorski reševalci in kmetje po poletu s helikopterjem najprej spraviti k sebi.

Poskusimo s helikopterjem

V bližini je nato opazil nekaj čistine, prek centra aktiviral ekipo gorskih reševalcev s helikopterjem, se povezal z njimi in jim dopovedal, kako in kaj. »Reševalec letalec se je spustil na tla, z njim sva nato raztegnila štiri metre široko in dolgo mrežo, veterinar je kravo medtem delno uspaval, da je bila bolj mirna, nakar smo jo spravili na mrežo,« je nenavadno reševanje opisal Kuštrin.

Sreča v nesreči je bila, da sta bohinjska gorska reševalca v helikopterju na ta način že reševala govedo. Rožice pa niso mogli dvigniti z vitlom, kot to počnejo ob reševanju ljudi, ker je težja od 250 kilogramov, kolikor največ zmore vitel. Zato jo je helikopter dvignil kar s svojo vzgonsko silo, kot dvigujejo vreče z vodo ob gašenju. Rožica se je v zraku v mreži ulegla in mirno počakala, da jo je helikopter prepeljal kakih 150 metrov navzgor, na bližnje parkirišče. Tam so mrežo odpeli in jo rešili njenega objema. Ker pa je bila od uspavala precej omotična, so jo gasilci nato z dvema pasovoma in dvigalom spet dvignili v zrak, tokrat le na traktorsko prikolico lastnika, s katero jo je nato končno odpeljal domov. Rožica se v avanturi ni poškodovala in se je včeraj že mirno pasla ob svojem hlevu.

K sreči se je dobro izšlo

»Če je ne bi mogli rešiti niti s helikopterjem, bi bila situacija brezizhodna in lastnik bi se moral odločiti, kaj storiti. Nemogoče je bilo za gasilce, nemogoče je bilo za reševanje z vrvno tehniko. Res nenavadno reševanje, ampak na koncu nam je ponudilo toliko večje zadovoljstvo,« je sklenil Kuštrin. Petletna krava Rožica je tako postala junakinja letošnjega tolminskega praznika.