Znana izhodišča za zdravniške plače

Minister obljubil, da bo poudarek na mladih zdravnikih

Ž.K./STA
5. 10. 2022, 15.25
Posodobljeno: 5. 10. 2022, 16.22
Deli članek:

Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vlada so danes nadaljevali pogajanja. Vsebinskega napredka niso dosegli, še pred nadaljevanjem pogajanj pa bo vlada sindikatom poslala še izhodišča za plačno skupino E1, torej zdravnike in zobozdravnike. Najprej jih bodo predstavili indikatu Fides na pogajanjih, predvidenih za petek.

STA
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes pojasnil, da so Fidesu izhodišča za pogajanja posredovali danes, hkrati z vabilom na pogajanja, predvidena za petek ob 12. uri na ministrstvu. Kot je pojasnil, se jim zdi najbolj smiselno, da predlog najprej predstavijo Fidesu, saj so po zakonu "dolžni sindikatu, ki napove stavko, najprej odgovoriti". O predlogu je tako danes minister pojasnil zgolj, da bo fokus na mladih zdravnikih, kjer so razmerja najbolj porušena, a se po njegovih besedah predlog nanaša tudi na dvig plač ostalih specialistov in tudi tistih zdravnikov, ki so sedaj v 57. plačnem razredu, najvišjem, ki ga lahko javni uslužbenci trenutno dosežejo.

Po sestanku s Fidesom pa bodo izhodišča za plačno skupino E1, torej zdravnike in zobozdravnike, poslali tudi drugim sindikatom v zdravstvu in socialnem varstvu. Ti se bodo nato do predloga opredelili do torka do 13. ure. Vladna stran bo še v torek pripravila protipredlog in ga poslala sindikatom do srede do 8. ure, torej še pred pogajanji, ki jih bodo s sindikati zdravstva in socialnega varstva nadaljevali prihodnjo sredo ob 10. uri.

Po navedbah ministra so se sicer danes dogovorili tudi, da se opredelijo do časovnice sprejemanja standardov in normativov. Z uvrstitvijo novih delovnih mest v plačnem sistemu pa se bo ukvarjala posebna delovna skupina. Pri tem je Bešič Loredan pojasnil, da prihaja do razlik pri vrednotenju in plačah novih delovnih mest v sistemu, kar želijo izenačiti. Kar zadeva vladno stran, je ta po ministrovih besedah zadovoljna, pogajanja tečejo dalje.

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je dejala, da bodo nadaljevali pogajanja, ko bodo dobili celotno vladno opredelitev do nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Tako bodo sedaj počakali na vladno dopolnitev predloga, ki so ga sicer dobili v ponedeljek popoldne.

Kot je Ilešič Čujovič pojasnila v minulih dneh, so ta predlog ocenili kot pomanjkljiv, saj ne samo, da ne vsebuje predloga za plačno skupino E1, ampak tudi ne za plačno skupno E3, medicinskih sester, in celotno plačno skupino J. Tudi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar je danes izrazila pričakovanje, da bodo pogajanja potekala tudi za plačno skupino E3, kamor spadajo medicinske sestre in zdravstveni tehniki, česar v predlogu, ki so jim ga posredovali z ministrstva, ni. Stališče vladne strani je namreč, da so z dogovorom novembra lani "rešili vse", a je bilo takrat veliko delovnih mest deležnih dviga zgolj za en ali dva plačna razreda in ostajajo še nekatere druge anomalije, je pojasnila.