Informativne oddaje bodo drugačne

Zaradi stavke na RTVS bosta TV Dnevnik in Odmevi jutri zatemnjena

P.K./STA
25. 9. 2022, 19.04
Posodobljeno: 25. 9. 2022, 22.58
Deli članek:

Novinarji na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki si že od maja s stavkanjem prizadevajo za boljše razmere, bodo v ponedeljek poskušali pomembnejši napredek pri pogajanjih o stavkovnih zahtevah doseči s celodnevno opozorilno stavko. Programski svet zavoda bo medtem obravnaval kadrovsko problematiko televizijskega informativnega programa.

M24
Helena Milinković, predsednica stavkovnega odbora.

"Ker vodstvo RTVS še naprej in odločneje siromaši in uničuje informativni program javne televizije, pritiska na kritične zaposlene in tako ogroža pravico javnosti do obveščenosti, novinarski sindikati RTV v ponedeljek zaostrujemo stavkovne aktivnosti," je napovedala predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković.

Razgradnja informativnega programa Televizije Slovenija (TVS), posegi v novinarsko in uredniško delo, šikaniranja in grožnje z disciplinskimi postopki in odpovedmi pogodb se po njenih besedah solidarnim in pokončnim zaposlenim vse od imenovanja novega direktorja TVS Andreja Graha Whatmougha januarja lani še zaostrujejo, zato zaostrujejo tudi stavko.

Po njenih besedah stavkajo, ker se na TVS uničuje javni interes in oži prostor pluralne javne komunikacije. "Stavkamo za avtonomno in dostojanstveno delo vseh zaposlenih," je pojasnila. Po njenih zagotovilih "ne bodo dopustili uničenja javne radiotelevizije, ki bi morala biti tu za vse nas". "Nikogaršnji hlapci! RTV smo!" je sklenila sporočilo za javnost. Stavkovne aktivnosti s prekinitvijo dela sicer zaostrujejo predvsem na TVS in v uredništvu MMC.

Oddaje bodo zatemnjene

Stavka bo trajala vseh 24 ur, v njenem okviru pa bodo potekali novinarska konferenca in zbor delavcev ter na Trgu republike shod za javno RTV. Stavkovne aktivnosti s prekinitvijo dela zaostrujejo predvsem na TVS in v uredništvu Multimedijskega centra (MMC). Novinarji in ustvarjalci v večini uredništev na TVS in v uredništvu MMC ne bodo delali, vsebine oddaj in program pa bodo prilagojeni stavki, pri čemer pa bo minimum delovnega procesa zagotovljen.

Vse informativne oddaje na TVS vključno s TV Dnevnikom in Odmevi ter oddajami o športu in kulturi bodo zatemnjene, podobno bo na spletnih straneh MMC. V programih na radijskih postajah in v regionalnih centrih bo vsebina prilagojena stavki, razvedrilni program pa bo predvajal ponovitve oddaj. Stavkali bodo na delovnih mestih.

V vseh oddajah informativnega programa TVS bodo predvajali le zakonsko določen minimum javne službe in stavkovno sporočilo, prav tako v oddajah o športu in kulturi, ki sledijo dnevnoinformativnim oddajam. V oddajah razvedrilnega programa bodo predvajali kolaž vsebin iz preteklega tedna, premiernih predvajanj pa ne bo.

Na parlamentarnem programu bodo prenašali le seje iz DZ. Prav tako bodo le zakonsko določen minimum javne službe pripravljali v uredništvu novih medijev na spletni strani rtvslo.si, pri čemer bo na naslovni strani prispevek, posvečen stavki in stavkovnim aktivnostim. Na Radiu Slovenija bo na programih Prvi, Val 202 in ARS poročanje o stavki del rednih programov in informativnih oddaj. Na radijskem spletu pa bodo objavili stavkovne zahteve.

Miloš Ojdanič
Andrej Grah Whatmough

Odziv vodstva

To obžaluje, da je Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS za ponedeljek napovedala celodnevno opozorilno stavko in zavrnila predlog generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha za vključitev mediatorja v postopek pogajanj za sklenitev stavkovnega sporazuma. Ob tem so zagotovili, da bodo storili vse, da kljub zaostrenim razmeram ponudijo čim več kakovostnih programskih vsebin.

Tokratni opozorilni stavkovni dan bo že tretji, potem ko so po ugotovitvah koordinacije prišli do točke, ko je resno ogrožen obstoj javne radiotelevizije in status zaposlenih in so 23. maja prvič organizirali opozorilno stavko. Program je bil prilagojen vsebini stavkovnih zahtev, ni pa bil okrnjen.

Na drugi stavkovni dan 20. junija se je bolj zapletlo. Medtem ko je stavkovni odbor pripravil neokrnjen in neskrajšan program dnevnoinformativnih oddaj na TVS ter tematsko oddajo Tednik, jih je vodstvo zavoda skrajšalo, Tednik pa odpovedalo, kar so v koordinaciji ocenili kot grob poseg v obliko stavke. Zaradi oviranja stavke so podali prijavo na republiški inšpektorat za delo.

Med stavkovnimi zahtevami so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS in socialni dialog. Prav tako je med njihovimi zahtevami, da je stavka plačana.

Med posebnimi stavkovnimi zahtevami so se zavzeli za umik zadnjih statutarnih sprememb zavoda o razdelitvi televizijskega informativnega programa v dve uredniško-producentski enoti, in sicer v informativna programa prvega in drugega programa. Vodstvo zavoda pa so pozvali tudi, da poskrbi za izpolnitev še neuresničenih zavez vlade o financiranju zavoda na podlagi sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018.

Nenazadnje so med posebnimi stavkovnimi zahtevami, ki so jih vodstvu predali spomladi, v primeru nesklenitve sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev do 30. maja navedli zahtevo po odstopu generalnega direktorja RTVS Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik, v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča in predsednika programskega sveta zavoda Petra Gregorčiča.

Oni pa na seji

Medtem ko bodo nezadovoljni novinarji stavkali, se bo programski svet zavoda sestal na seji. Na njej bodo med drugim obravnavali novelo zakona o RTVS, ki jo SDS želi preveriti na referendumu. Prav tako sta na dnevnem redu poročilo o realizaciji programsko produkcijskega načrta za letos v prvem polletju in osnutek programsko produkcijskega načrta za leto 2023. Razpravljali pa bodo tudi o kadrovski problematiki televizijskega informativnega programa.

Ob zadnji točki predstavniki zaposlenih v svetu opozarjajo, da so v zadnjem času televizijski informativni program zaradi vse slabših razmer in nespodbudnega delovnega okolja zapustili številni novinarji. Hkrati vodstvo krepi novo uredništvo Panorame.