Obletnica tragedije

Še pomnite tovariši uspehov slovenskega in jugoslovanskega junaka Roka Petroviča?

J.V.
16. 9. 2022, 06.15
Posodobljeno: 16. 9. 2022, 10.46
Deli članek:

Na današnji dan, 16. septembra 1993, je v mestu Vela Luka na hrvaškem otoku Korčula umrl slovenski in jugoslovanski alpski smučar Rok Petrovič. Star je bil le 27 let.

Bobo
22. decembra 1985 je v slalomu v Kranjski Gori osvojil mali kristali globus.

Rok Petrovič je bil eden najboljših jugoslovanskih in slovenskih alpskih smučarjev. Vrh kariere je dosegel v sredini osemdesetih, ko je kot prvi Slovenec osvojil mali kristalni globus, spominja portal zgodovinanadlani.si. Nase je opozarjal že kot pionir ob koncu sedemdesetih let, na državni in zvezni ravni. Rodil se je v Ljubljani, kjer je tudi odraščal in se kalil v smučarskem klubu Novinar.

Profimedia
Rok Petrovič

V sezoni 1985/86 kot prvi Slovenec osvojil mali kristalni globus

Bil je večkratni jugoslovanski mladinski prvak, najbolj blestel pa je v slalomu in veleslalomu. V sezoni 1995/86 je kot rečeno kot prvi Slovenec osvojil mali kristalni globus.

Njegova tehnika pri uporabi škarjastega prestopa na slalomski progi je bila v drugi polovici osemdesetih let prototip sodobnega slaloma, spominjajo avtorji zgodovinskega portala.  

Leta 1989 je končal kariero in se posvetil študiju na ljubljanski fakulteti za šport. Tik pred zagovorom magistrske naloge je, star komaj 27 let, preminil med potapljanjem pri Veli Luki na Korčuli.

Bobo
26. marec 1988, zadnja vožnja, dva velikana: Bojan Križaj in Rok Petrovič.