Letos med 7 najtoplejšimi avgusti

To čudno vreme: avgusta smo imeli premalo sonca in dežja, zato pa previsoke temperature

E. J.
5. 9. 2022, 12.59
Posodobljeno: 14. 10. 2022, 14.19
Deli članek:

Kot poroča Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), je za nami dokaj poseben mesec avgust, ki ga ne morejo prav zares primerjati z nobenim od preteklih. kakšno vreme pa nas čaka v septembru?

profimedia
Zaradi suhih tal je temperatura čez dan dosegala visoke vrednosti, kar je prispevalo k zelo visoki povprečni temperaturi zraka.

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bila avgustovska povprečna temperatura zraka na ravni celotne Slovenije močno nad povprečjem dolgoletnega obdobja. Padavin je bilo na ravni Slovenije močno podpovprečno, število sončnih ur pa nekoliko podpovprečno.

Izredno topel mesec

Odklon temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010, torej zadnjih 29 let, je na državni ravni znašal 2,0 °C, kar uvršča letošnji avgust med sedem najtoplejših od leta 1961.

Še vedno je v tem obdobju najtoplejši avgust rekordno vročega poletja 2003, z odklonom 3,9 °C, odklon nad 3 °C pa ima še avgust 1992. Daleč najhladnejši je bil v tem obdobju avgust 1976 z odklonom –3,9 °C, ostali najhladnejši avgusti imajo negativni odklon pod 3 °C.

profimedia
V zadnjem letu dni je to že deseti mesec s podpovprečno količino padavin.

Padavin precej manj kot običajno

Avgust je bil na ravni celotne države namočen močno podpovprečno glede na primerjalno obdobje 1981–2010. V zadnjem letu dni je to že deseti mesec s podpovprečno količino padavin (rahlo nadpovprečno namočena sta bila le november 2021 in letošnji april). Na državni ravni je kazalnik višine padavin znašal okrog 58 %, kar uvršča avgust 2022 med enajst najbolj sušnih od leta 1961. Najmanj je bil v tem obdobju namočen avgust 2001 s kazalnikom 22 %, kazalnik pod 30 % pa sta imela še avgusta 2000 in 1962 (oba okrog 28 %). Najbolj namočen v tem obdobju je bil avgust 1969 s kazalnikom padavin 199 %.

Tudi sonca je bilo manj kot običajno

Letošnji avgust je bil na državni ravni podpovprečno osončen. Kazalnik trajanja sončnega obsevanja glede na primerjalno obdobje 1981–2010 je znašal 91 %, kar uvršča letošnji avgust med 21 najmanj osončenih po letu 1961. V tem obdobju sta bila najbolj osončena avgusta 1992 in 2012 s kazalnikom 127 %, najmanj pa je bil osončen avgust 2006 s kazalnikom 67 %. Te številke so zaradi majhnega števila meritev precej nezanesljive. Navkljub sorazmerno nizkemu številu sončnih ur pa je bil avgust nadpovprečno topel. Vzrok za to je tudi v majhni količini padavin. Zaradi suhih tal je temperatura čez dan dosegala visoke vrednosti, kar je prispevalo k zelo visoki povprečni temperaturi zraka.

profimedia
Navkljub sorazmerno nizkemu številu sončnih ur pa je bil avgust nadpovprečno topel.

Po mesečni statistiki temperature zraka in višine padavin je bil letošnji avgust na ravni države najbolj podoben avgustom 2015, 2012 in 2017. Avgust 2015 je bil glede na letošnjega nekoliko hladnejši in z več padavinami, ostala dva pa sta bila toplejša, prvi manj namočen, drugi bolj.

Kakšni pa so obeti za september?

Po prvih napovedih se bo ohlajalo, a tega v tem tednu še nikakor ne bomo čutili: za danes so napovedane najvišje dnevne temperature od 24 do 28, na Goriškem in v Vipavski dolini do 30 °C.

Obsežnejše ciklonsko območje z vremenskimi frontami se nahaja nad severnim Atlantikom in zahodno Evropo. Naši kraji so v območju visokega zračnega tlaka s središčem nad Skandinavijo. Od zahoda priteka k nam razmeroma suh in topel zrak.

Jutri bo sončno, zjutraj bo po nižinah nekaj kratkotrajne megle. Popoldne in zvečer se bo na severu in severovzhodu oblačnost povečala, možne bodo posamezne plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo od 11 do 15, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 26 do 31 °C.

V sredo se bodo pričele pojavljati plohe in nevihte. V četrtek bo pretežno oblačno, predvsem na zahodu bodo pogoste krajevne padavine, vmes bodo nastajale tudi nevihte. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.

Obsežnejše ciklonsko območje z vremenskimi frontami se nahaja nad severnim Atlantikom in zahodno Evropo. Naši kraji so v območju visokega zračnega tlaka s središčem nad Skandinavijo. Od zahoda priteka k nam razmeroma suh in topel zrak.