Z magnitudo 5,3

Huda potresa na Kitajskem in v Afganistanu, poročajo o več mrtvih

E.J./STA
5. 9. 2022, 11.12
Posodobljeno: 14. 10. 2022, 14.18
Deli članek:

Na Kitajskem je v potresu umrlo vsaj 7 ljudi, v Afganistanu, ki ga je stresel stresel močan potres z magnitudo 5,3, pa je po sedaj zbranih podatkih umrlo 6 ljudi.

profimedia
Na Kitajskem je bil ponovno močan potres, poročajo tamkajšnji mediji.

Kitajsko je danes prizadel močan potres, v katerem je po prvih poročilih. državnih medijev umrlo najmanj sedem ljudi. Epicenter je bil približno 43 kilometrov jugovzhodno od mesta Kangding v provinci Sečuan, na globini desetih kilometrov, je sporočil ameriški geološki zavod. Tresljaje so čutili tudi v bližnjih mestih Chengdu in Chongqing.

Potres ponovno tudi v Afganistanu

Hkrati pa o potresu poročajo tudi iz vzhoda Afganistana. Ponoči ga je stresel močan potres z magnitudo 5,3, v katerem je bilo po dosedanjih podatkih oblasti v provinci Kunar ubitih najmanj šest ljudi, devet jih je bilo ranjenih. Potres je poškodoval tudi od 40 do 50 hiš. Žarišče potresa je bilo po podatkih ameriškega seizmološkega inštituta (USGS) blizu mesta Džalalabad.

profimedia
V Afganistanu so imeli močan potres, poročila o vseh ranjenih in mrtvih še zbirajo.

Tresenje tal so čutili tudi v provincah Lahman in Nangarhar ter v prestolnici Kabul. "Podatke o žrtvah in škodi na drugih območjih še zbiramo," je za AFP povedal namestnik ministra za upravljanje z naravnimi nesrečami Šarafudin Muslim.

Hindukuš pogosto zatrese

Afganistan pogosto prizadenejo potresi, še posebej v gorovju Hindukuš, ki leži blizu stika evrazijske in indijske tektonske plošče. 22. junija je državo prizadel najhujši potres v zadnjih dveh desetletjih. Tla so se tedaj stresla z magnitudo 5,9, umrlo je okoli tisoč ljudi, več tisoč je bilo ranjenih.