Kakšno škodo dela javnost?

Spolne zlorabe v kulturi: Ne moralizirajmo, zakaj žrtve niso prijavile ostudnega dejanja

P.K.
29. 8. 2022, 12.40
Posodobljeno: 29. 8. 2022, 12.53
Deli članek:

Spletni portal spol.si, osredotočen na teme, ki so povezane s spolom, se je odzval na nedavo dogajane, vezano na spolne zlorabe na kulturni sceni in opozoril, da prijave niso najbolj ključno, kar se mora zgoditi.

Dreamstime
Objavljamo, kje žrtve lahko dobijo pomoč.

Spol.si je pozoren do stališč javnosti, za katere ugotavlja, da so v smeri, da je treba obsoditi spolne zlorabe, jih prijavljati in preganjati povzročitelje. Ob tem izpostavljajo, da s tem "glavni problem odrivamo na stranski tir."

Pojasnili so, da se osebe, ki doslej zlorabe niso prijavile, v atmosferi, v kateri so v ospredju zgornja vprašanja, ne pa njihovo počutje, zdaj zagotovo ne bodo odločile za prijavo . "V tem trenutku – in vedno, kadar gre za kakršnokoli zlorabo ali nasilje – morajo biti najpomembnejše tisti, ki so zlorabo doživeli. Pravo vprašanje tu in zdaj je, kako se jim približati, kako jim ponuditi podporo, pomoč, ki ju potrebujejo. Tudi zato, da se bodo lažje odločile za prijavo," so podčrtali.

Brez pametovanja in moraliziranja

Če imamo v svoji bližini nekoga, ki je doživel zlorabo, pravijo, da je "prva pomembna stvar, ki jo lahko naredimo zanje, da jih poslušamo. Bistveno je namreč, da imajo možnost povedati, kaj se jim je zgodilo, kako so se ob tem počutila, kaj potrebujejo, da se bodo vsaj približno spet postavili na noge," so povedali.

Pojasnili so tudi, kaj pomeni poslušati. "Zagotovo ne 'pametovanje', deljenje nasvetov – naredi to, naredi ono. Ne pomeni spraševati, zakaj je šla/šel tja, zakaj se je opil/a, vzel/a drogo, zakaj je ta oseba verjela, kako je lahko bila tako naivna, zakaj ni prijavila… Ne pomeni vedeti, kaj mora narediti, kako mora ukrepati. Ne pomeni vedeti, kako bi se morala počutiti – kajti lahko se počuti potolčeno in na tleh, ogorčeno, besno, maščevalno, lahko samo joče in ne more priti k sebi… Nešteto možnih reakcij na zlorabo je, vsaka žrtev se odzove po svoje," nas seznanja ekipa spletnega portala spol.si.

Žrtvam je pomoč na voljo na:

- Društvo SOS telefon: 080 11 55

- Društvo za nenasilno komunikacijo: 01 / 434 48 22, 031 770 120

- Zavod Emma: 01 / 425 47 32

- Klic v duševni stiski: 01 / 520 99 00.