Ne ena, sodili sta ji dve osebi

Rusi umor hčerke ideologa agresije nad Ukrajino nalažili še enemu Ukrajincu

P.K., STA
29. 8. 2022, 12.00
Posodobljeno: 29. 8. 2022, 12.06
Deli članek:

Ruski preiskovalci so sporočili, da so identificirali še eno osebo, osumljeno vpletenosti v umor Darje Dugine, ruske novinarke ter hčerke skrajno nacionalističnega ideologa Aleksandra Dugina. Gre za 44-letnega ukrajinskega državljana, ki je v Rusijo vstopil in izstopil prek Estonije, je sporočila ruska obveščevalna služba FSB.

Twitter
Darija Dugina, hči vplivnega ruskega desničarskega ideologa Aleksandra Dugina.

Moški naj bi glede na navedbe FSB sodeloval pri pripravah na dejanje, nato pa znova zapustil Rusijo. FSB je še pred tem za umor obtožila tudi 43-letno ukrajinsko državljanko Natalijo Vovk, ki naj bi v rusko prestolnico prišla konec julija skupaj z mladoletno hčerko. Najela naj bi stanovanje v hiši, v kateri je živela Dugina, da bi pridobila informacije o njej. Na dan njenega umora pa naj bi se udeležili istega festivala kot ona.

29-letna novinarka in politologinja je umrla, ko je njen avto 20. avgusta eksplodiral v stanovanjskem naselju v predmestju Moskve, ko se je vračala s festivala blizu Moskve, ki se ga je udeležila z očetom. Dugina je sicer veljala za vneto zagovornico ruske vojne proti Ukrajini, ki traja že pol leta.

Profimedia
Prizorišče eksplozije, v kateri je umrla Darja Dugina.

Tarča sploh ni bila ona?

Ruski državni mediji so za atentat takoj obtožili Ukrajino, ne da bi predložili kakršne koli dokaze. Menili so tudi, da je bil atentat dejansko uperjen proti njenemu očetu, ki ga nekateri na Zahodu imenujejo "Putinovi možgani" oziroma "Putinov Rasputin", ker naj bi imel velik vpliv na ruskega predsednika in njegovo razmišljanje.