Drama na nebu

Hrvaška MiG-a prestregla letalo, ki je bilo na poti v Slovenijo

S.R.
15. 8. 2022, 19.16
Posodobljeno: 15. 8. 2022, 21.46
Deli članek:

Za dramo na hrvaškem nebu je danes poskrbelo potniško letalo Beechcraft 35-B33 z ameriško registracijo, ki je iz Grčije letelo v Slovenijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Civilno letalo sta v hrvaškem zračnem prostoru v okviru integriranega sistema zračne obrambe Nata danes med 11. in 12. uroprestregla lovca hrvaškega vojnega letalstva, poročajo hrvaški mediji. Po navedbah hrvaškega ministrstva za obrambo kontrola zračnega prometa z letalom ni uspela vzpostaviti radijske zveze, zaradi česar sta na podlagi ukaza pristojnega poveljstva Nata v Združenem Centru za zračne operacije v španskem Torrejonu civilno letalo identificirali in prestregli hrvaški lovski letali MiG-21.

Letali sta se po vizualni potrditvi pilota vrnili v bazo v Zagrebu, s civilnim letalom pa so uspešno vzpostavili povezavo, pri čemer je bila ugotovljena okvara na avioniki. Civilno letalo je po navedbah obramnega ministrstva v skladu z načrtom leta pot nadaljevalo v Slovenijo, prestrezanje pa je potekalo v skladu s pravili Nata. Pri obrambnem ministrstvu so še poudarili, da je operacija pokazala njihovo sposobnost nadzora in zaščite hrvaškega zračnega prostora ter prednosti sodelovanja v integriranem sistemu zračne obrambe Nata. Spomin je še živ na nesrečo v Zagrebu, kjer je na začetku marca letos sredi noči strmoglavilo brezpilotno letalo, ki je v hrvaški zračni prostor vstopilo iz madžarskega, še prej pa je preletelo ukrajinski in romunski zračni prostor.