Odhajajo na svoje

FOTO: Rusi predstavili novo vesoljsko postajo, ki naj bi nadomestila ISS

S.R.
15. 8. 2022, 20.06
Posodobljeno: 15. 8. 2022, 20.08
Deli članek:

V ruski vesoljski agenciji Roscosmos v luči napovedi, da bodo tudi pri vesoljskem programu prekinili partnerstvo z Zahodom, razvijajo novo vesoljsko postajo. Danes so predstavili maketo.

Profimedia
Maketa nove ruske vesoljske postaje Ross.

Model vesoljske postaje z vzdevkom »Ross,« v kateri bi lahko v prihodnosti delovali ruski kozmonavti,so predstavili na današnjem vojaškem sejmu na obrobju Moskve. S tem so po poročanju britanskega Guardiana nakazali, da je njihova namera, da zapustijo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in gredo po svoji poti, resna. To so napovedali po zahodnih sankcijah, ki so bile posledica vojne v Ukrajini. Omenjali so tudi možnost, da bi se v vesoljskem programu tesneje povezali s Kitajsko ali Iranom.

Profimedia
Maketa nove ruske vesoljske postaje Ross.

Po navedbah novega šefa Roscosmosa Jurija Borisova se bo Rusija od Mednarodne vesoljske postaje poslovila po letu 2024. Mednarodna vesoljska postaja, ki so jo v orbito poslali 1998, je sicer skupni projekt petih vesoljskih agencij. Vodilno vlogo imata ameriška NASA in Roscosmos, v projektu pa sodelujejo še japonska JAXA, kanadska CSA in evropska ESA. Od novembra so na njej stalno prisotni astronavti oziroma kozmonavti. Pri Nasi so sicer navedli, da iz Rusije še niso prejeli uradne potrditve o načrtovanem umiku njihovih kozmonavtov. Mednarodna vesoljska postaja bi morala v skladu z načrti obratovati do leta 2030.

Profimedia
Maketa nove ruske vesoljske postaje Ross.

Nova ruska postaja naj bi bila sestavljena iz sedmih modulov, pri čemer naj bi po napovedih Roscosmosa v orbito najprej poslali prve štiri module, kar naj bi se v skladu z načrti zgodilo leta 2025 ali 2026 oziroma najpozneje do leta 2030. Drugo fazo, ko naj bi v orbito poslali še preostala dva modula in servisni modul za vzdrževanje, naj bi izvedli med letoma 2030 in 2035. Za razliko od mednarodne vesoljske postaje ne bi imela stalne človeške posadke, temveč bi bili na njej kozmonavti prisotni dvakrat letno za daljše časovno obdobje. Prostora naj bi bilo dovolj za štiri kozmonavte in znanstveno opremo.

Profimedia
Maketa nove ruske vesoljske postaje Ross.