ŠE VEDNO NEVARNO

Stanje na velikem požarišču na Krasu stabilno, bojijo pa se novega požara na italijanski strani

E.J./STA
27. 7. 2022, 06.51
Posodobljeno: 27. 7. 2022, 14.47
Deli članek:

Pravkar je znova zagorelo na italijanski strani v bližini Opatjega sela, na pomoč so priskočili tudi naši gasilci, da se ogenj ne bi razširil na slovensko stran, sporočajo iz Regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

Andrej Biaggio
Pogled na požarišče iz doline

Po najnovejših informacijah iz Regijskega štaba CZ za severno Primorsko je na velikem požarišču na Krasu, kjer je ogenj divjal od prejšnjega petka, stanje pod nadzorom in stabilno, je pa pravkar znova zagorelo na italijanski strani v bližini Opatjega sela. "Gašenje že poteka, bodo pa na pomoč priskočili tudi gasilci na tej strani in pa vojaški helikopter, da bi se ogenj ne razširil na slovensko stran," pravi Ervin Čurlič.

Na novem požarišču v občini Komen, na pobočju Velikega Ovčnjaka, pa se gasilci, ob pomoči obeh helikopterjev slovenske vojske, trudijo predvsem na severni liniji. Na ostalih treh žariščih so ogenj oziroma njegovo napredovanje nekako omejili. "Kar je najbolj pomembno, naselja na tem območju niso ogrožena," zatrjuje Čurlič.

Zagorelo na pobočju Velikega Ovčnjaka

»Sredi noči, okrog ene ure je zagorelo na pobočju Velikega Ovčnjaka v občini Komen. Gre za povsem nov požar, ki pa se ob severnem vetru širi proti Trstelju. Vodenje intervencije je prevzel  Blaž Turk, operativni vodja pa je Blaž Rogelja, oba iz PGD Komen. Situacijo je vsaj malce omilil dež, sicer pa pri gašenju pomagata tudi helikopterja slovenske vojske. Kot je iz intervencijskega štaba sporočil Blaž Turk, imajo enote požar pod kontroloob cesti med Škrbino in Šibelji  na južnem in zahodnem delu,  proti severu in vzhodu pa bodo poizkušali  s t. i. kontra požarom. Sploh, ker bi radi preprečili širitev požara na območja listnatega gozda.

Ervin Čurlič
Intervencijski štab, prvi z leve je vodja intervencije Blaž Turk.

Nemirna noč

Kot so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko, je ob približno 1. uri zagorelo še nad vasjo Šibelji v občini Komen. Gre za območje na drugi strani Trstelja, kjer doslej ni gorelo, je povedal poveljnik kraške gasilske zveze Peter Jerina. Požar se ob močni burji širi proti Železnim vratom. Aktivirani so bili gasilci kraške gasilske zveze ter gasilci iz Vipave, Ajdovščine in drugod.

Zjutraj zagorelo nad Mirnom

Nekaj po 5. uri pa so gasilci zaznali aktivnejše žarišče tudi nad Mirnom, je povedal nočni vodja intervencije Uroš Kemper. Na to območje so usmerili vse enote, ki so bile ponoči na terenu in nadzirale veliko požarišče, zdaj pa je ta požar uspešno obvladan. "Resda nenapovedano, a zato še toliko bolj dobrodošlo je bilo zjutraj nekaj več dežnih kapelj kot včeraj tudi tu na Krasu. Gasilcem je uspelo, tudi ob pomoči helikopterja, zatreti večje žarišče, ki se je pojavilo nad Mirnom," je povedal današnji operativni vodja požara Kras Primož Bajec iz PGD Ledine.

Gorelo tudi na pobočju Matajurja

Ponoči v torek je okoli 4. ure zagorelo tudi na zelo strmem in neprehodnem terenu na pobočju Matajurja. Najverjetneje je požar zanetila strela med nevihto. Gorelo je na približno hektar in pol do dveh hektarov velikem območju, kjer je precej skalovja, tam raste le trava, nekaj podrasti in posamezna drevesa. Gasila sta lahko le helikopterja, saj se na strmem in nedostopnem terenu ni dalo gasiti drugače. Pri intervenciji je sicer sodelovalo 25 gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Kobarid, Breginj, Drežnica, Tolmin in Bovec. Njihovo delo je bila predvsem pomoč pri zajemanju vode helikopterjev. V torek zvečer so zaključili gašenje požara na pobočju Matajurja nad Starim selom pri Kobaridu, je povedal poveljnik štaba Civilne zaščite (CZ) Občine Kobarid Aleksander Vončina. Helikopterja sta zvečer odletela nazaj na Brnik, danes do poldneva pa so pustili le še bazene, kjer sta polnila košare z vodo, saj je požar pogašen. Pri gašenju je pomagal tudi dež, ki je nepričakovano padal v jutranjih urah. Požarišče bodo do nadaljnjega tako le opazovali. "Zjutraj se je sicer še malce kadilo, sedaj pa dima na požarišču ni več opaziti. K temu je nekoliko pripomogel tudi dež, sedaj pa piha ob pobočju vzgonski veter, vendar očitno požar ni ponovno vzplamtel," je povedal Vončina.

Danjela Skočir / Facebook
Okoli 9. ure je še vedno gorelo na strmem pobočju Matajurja.

Gasilci se še najprej bojujejo z ognjem

Ponoči je sicer na požarišču ostalo 58 gasilcev, v torek pa se je z ognjem bojevalo 143 gasilcev s pomočjo 44 gasilskih vozil. Na različnih krajih so se še vedno pojavljala posamezna majhna žarišča, gasilci pa so bili zaradi pomanjkanja dežja in kasneje sonca in predvsem vetra v nenehni pripravljenosti.