Rusi bodo zgradili svojo

ZDA obžalujejo rusko napoved umika od projekta Mednarodne vesoljske postaje

E.J./STA
27. 7. 2022, 07.28
Posodobljeno: 27. 7. 2022, 07.33
Deli članek:

ZDA obžalujejo napoved Rusije, da se bo leta 2024 umaknila od sodelovanja pri projektu Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Tudi določeni ruski strokovnjaki na tem področju opozarjajo na morebitno nesmotrnost odločitve.

Nasa
Rusija bo prenehala sodelovati pri ISS in namesto tega v vesolju zgradila lastno postajo.

"Glede na ključno znanstveno delo, ki se opravlja na ISS, na cenjeno dolgoletno poklicno sodelovanje naših vesoljskih agencij in še posebej glede na to, da smo pred kratkim obnovili sporazum o sodelovanju pri vesoljskih poletih, je to nesrečen razvoj dogodkov," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price. Direktorica za ISS pri ameriški vesoljski agenciji Nasa Robyn Gatens je pred tem dejala, da še niso dobili nobenega uradnega obvestila od ruskih partnerjev o tej odločitvi.

Zgradili bodo lastno postajo

Novi vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Jurij Borisov je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu povedal, da bo Rusija prenehala sodelovati pri ISS in namesto tega v vesolju zgradila lastno postajo. "Seveda pa bomo izpolnili naše obveze do partnerjev," je dodal Borisov. Več ruskih vesoljskih strokovnjakov je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ob tem sicer opozorilo, da bi bila gradnja nove postaje zelo zahteven in dolgotrajen projekt, morda celo prezahteven za Rusijo. Glavni oblikovalec pri ruskem proizvajalcu vesoljskih plovil Energija Vladimir Solovjov je dodal, da Rusija ne bi smela hiteti z odhodom z ISS. "Če bomo za nekaj let ustavili polete s človeško posadko, bo zelo težko obnoviti doslej dosežen napredek," je po navedbah AFP dejal za revijo Ruski kozmos.

Nasa je sicer nameravala nadaljevati delo na ISS vsaj do leta 2030, ko bi začela sodelovati z vesoljskimi postajami zasebnih podjetij. Raziskovanje vesolja vsaj za zdaj ostaja še eno zadnjih področij, kjer poteka sodelovanje med ZDA in Rusijo, proti kateri so bile uvedene obsežne mednarodne sankcije zaradi napada na Ukrajino.

listverse
Raziskovanje vesolja vsaj za zdaj ostaja še eno zadnjih področij, kjer poteka sodelovanje med ZDA in Rusijo.