Ponoči na delu prek 1000 gasilcev

FOTO: "Bolj prijazen dan do gasilcev", v nedeljo pa jo lahko zagode burja

G.G./STA
23. 7. 2022, 18.16
Posodobljeno: 23. 7. 2022, 20.44
Deli članek:

Ogenj se je dopoldne približal vasi Mohorine, nekaj po 16. uri pa so se lahko vaščani vrnili domov. Dan je bil za gasilce vendarle nekoliko lažji. Ponoči bo požar gasilo več kot 1000 gasilcev.

STA
Uničenje na območju Hudega Loga.
Mestna občina Nova Gorica je vzpostavila preventivni operativni štab in klicni center v Sokolskem domu v Prvačini. Pri tem sodelujejo štiri krajevne skupnosti, Prvačina, Dornberk, Branik in Gradišče, ki so najbližje požarom. Vzpostavljena je tudi telefonska številka, ki je občankam in občanom na voljo za vsa vprašanja: 05 3350107.

Po zahtevnem nočnem delu so vsi z nelagodjem pričakovali, kaj bo v tej neznosno pripeki prinesel popoldanski veter. Ob izjemnih naporih gasilcev in izdatni pomoči z zraka, se je izteklo relativno dobro. "V primerjavi z zadnjimi tremi dnevi je bil današnji dan bistveno bolj prijazen do gasilcev," je dejal predstavnik Civilne zaščite Ervin Čurlič, ki ob tem takoj opozarja, da kljub veliko bolj vzpodbudni situaciji na Krasu še vedno gori, poleg tega je zaradi vetra tudi težko predvideti nadaljnje dogajanje. "Stvari se spreminjajo iz ure v uro, raje ne bi ugibali. Počakajmo, kaj bo prinesla noč," je dodal. Popoldne so sicer preklicali zadnji evakuacijski načrt za naselje Mohorine, kamor se lahko prebivalci vrnejo.

Spartan že na prvem preletu odvrgla vodo

Obsežen požar na goriškem Krasu iz zraka pomaga gasiti 13 zračnih plovil iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije. Na pomoč sta prišli tudi dve vojaški letali spartan iz Romunije. Kot je Slovenska vojska sporočila na Twitterju, posadke že pripravljajo vse potrebno za izvedbo gašenja na Krasu. Danes naj bi izvedla ogledna preleta, saj je gašenje s temi letali nekoliko zahtevnejše, pri odmetu vode potrebujejo več prostora, ob tem morajo biti pozorni na gasilce na tleh, je pojasnil Čurlič. Toda eden od njiju je že takoj odvrgel okoli 5000 litrov vode, približno toliko, kot jo lahko kanader.

Razmere so bile v večernih urah stabilne in pod nadzorom, a vremenska napoved za jutri ni preveč spodbudna, saj se pričakuje močnejša burja. Je pa načrtovan prihod kar 1500 gasilcev in tudi številnih prostovoljcev, usposobljenih za sečnjo oziroma za upravljanje z motornimi žagami.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v izjavi za POP TV pojasnil, da je varnostna zahteva za gašenje s spartanom 500-metrski varnostni koridor, na katerem ne sme biti ljudi ali opreme. Ocenjujejo, da bi tako vrsto gašenja lahko uporabili za nove požare, torej tam, kjer bi požar preskočil in bi ga z vodo z letala zamejili. Romunski letali spartan bosta na letališču Brnik dva ali tri dni, uporabili ju bodo, ko bodo razmere dopuščale, je še napovedal Šestan.

Na terenu tudi gozdarji

Na terenu je danes več kot 1000 gasilcev in več kot 260 gozdnih delavcev. Med njimi je 30 delavcev iz Slovenskih državnih gozdov, ki v sodelovanju z Zavodom za gozdove izvajajo protipožarne preseke in čistijo okolice vasi. Tudi v prihodnjih dneh bodo pri delu na posekih dobrodošli vsi, ki želijo pomagati. Biti pa morajo usposobljeni, torej meti certifikat za delo z motornimi žagami.

Ervin Čurlič
Gasilci pa so ob vračanju s terena še naprej deležni zahval ljudi.