Prosta presoja uslužbenca

Spremenjena pričeska razlog za zavrnjeno fotografijo na osebni izkaznici

Mojca Vtič / Štajerski tednik
23. 7. 2022, 14.57
Deli članek:

Eden od ključnih elementov, pa tudi stroškov izdelave osebnega dokumenta, je fotografija. Starost fotografije ni zakonsko časovno omejena, mora pa se trenutni videz vlagatelja ujemati s podobo na fotografiji, so dejali na notranjem ministrstvu. In na tej točki marsikdo trči ob zid interpretacije ujemanja videzov. Uslužbenec na slovenjebistriški upravni enoti je pred časom neki gospe fotografijo zavrnil, razlog pa naj bi bila spremenjena pričeska.

Vanesa Jaušovec
Uslužbenec na upravni enoti lahko zavrne fotografijo, če ne ustreza pogojem iz pravilnikov
Prepoznaven mora biti obraz
Tudi fotografiranje s klobukom, čepico ali ruto je dovoljeno, kadar so pokrivala del oblačil verskih skupnosti, mora pa biti jasno viden in prepoznaven obraz. 

Na notranjem ministrstvu so pojasnili, da presojo fotografije izvede uradna oseba, ki sprejme vlogo za izdajo osebnega dokumenta. Ob tem je dolžna ugotoviti, ali fotografija, ki jo posameznik predloži, res izkazuje njegovo pravo podobo. Uslužbenec na upravni enoti lahko zavrne fotografijo, če ne ustreza pogojem iz pravilnikov, pa tudi, če je prestara (npr. je razvidno, da je bil z enako fotografijo pred desetimi leti izdelan dokument, ki se nadomešča z novim).

Na vprašanje, kako nova pričeska ali očala vplivajo na veljavnost fotografije, pa so odgovorili, da fotografija ne ustreza podobi imetnika, ko se spremeni obraz posameznika. »Ob tem pa ni mišljena sprememba pričeske ali barve las oziroma nošenje ali nenošenje očal, temveč situacije, ko se spremeni obraz posameznika zaradi bolezni, poškodbe, operacije, staranja ali drugih razlogov,« so pojasnili. Namreč tudi fotografiranje s klobukom, čepico ali ruto je dovoljeno, kadar so pokrivala del oblačil verskih skupnosti, mora pa biti jasno viden in prepoznaven obraz, so poudarili.

Strogi in natančni kriteriji ustreznosti fotografije

STA
Fotografijo lahko zavrnejo tudi, če je ta prestara oziroma če je bil z enako fotografijo pred desetimi leti izdelan dokument, ki se nadomešča z novim.

Kot omenjeno, so kriteriji ustreznosti fotografije za izdelavo potnega lista in osebne izkaznice določeni, in sicer v pravilnikih o izvrševanju zakonov o potnih listinah ter osebni izkaznici. Pravilnika določata, da lahko oseba k vlogi za izdajo osebne izkaznice predloži fotografijo v fizični obliki ali referenčno številko fotografije (digitalna fotografija), ki jo izda za to pooblaščeni fotograf. Nadalje pravilnika določata, da mora fotografija jasno prikazovati poteze celega obraza in mora biti obraz na fotografiji enakomerno osvetljen, brez odsevov ali senc, oči morajo biti odprte in jasno vidne, prav tako niso dovoljeni odsevi na steklih očal. Stroga pravila veljajo tudi za fotografije otrok, saj mora biti otrok fotografiran z zaprtimi usti in brez igrač preblizu obraza, a pravilnika pri dojenčkih in otrocih do dopolnjenega tretjega leta starosti dopuščata odstopanja pri drži glave, v izrazu obraza in smeri pogleda.

Fotoavtomati veliko cenejše kot fotografi

Da bi se državljani izognili zavrnitvam fotografij in da bi skrajšali čakalne vrste na upravnih enotah, so na notranjem ministrstvu in ministrstvu za javno upravo že pred časom pozvali državljane in tudi fotografe k uporabi aplikacije e-fotograf. Na ministrstvu za javno upravo so poudarili, da so v praksi večjo uporabo sistema e-fotograf že zaznali, a vseeno številne stranke na upravne enote še vedno prinašajo fotografije v fizični obliki. Prednost fotografij, posnetih pri pooblaščenih fotografih, ki uporabljajo tudi sistem e-fotograf, je namreč ta, da je ustreznost fotografije preverjena in v centralnem odložišču shranjena eno leto. Res pa je, da je za tovrstno fotografijo in še štiri v fizični obliki (paket fotografiranja za osebni dokument) v Slovenski Bistrici treba odšteti najmanj 15 evrov (skoraj polovico cene osebne izkaznice), na drugi strani pa tako imenovani fotoavtomati oglašujejo izdelavo fotografij za osebne izkaznice že za pet evrov.