Vsestranski

Z ognjičevimi cvetovi nad sončne opekline, težave z dlesnimi, ureznine

Mare Koren
23. 7. 2022, 15.01
Deli članek:

Na cvetličnih pa tudi zelenjavnih vrtovih se že skoraj dober mesec k soncu vzpenjajo zlato rumeni do oranžni živopisni cvetovi ognjiča.

Dreamstime
Če imate bradavice na obrazu, uporabite ognjičevo mazilo.

Ognjič velja za nezahtevno rastlino z lepimi, dišečimi cvetovi, ki so paša za oči kar nekaj mesecev v letu, a to ni vse; ti čudoviti cvetovi so tudi zdravilni. Ognjič je ime dobil po barvi, ki spominja na ogenj. Botanično ime calendula izhaja iz rimskega koledarja in se nanaša na dolg čas cvetenja, saj nas razveseljuje vse od pomladi do pozne jeseni.

Ognjič na vrtu

Kot že omenjeno, velja za nezahtevno rastlino, ki uspešno raste predvsem na sončnih mestih in dobro odcednih tleh, ki zadržujejo vlago. Nepogrešljiv je tudi na skalnjakih, prav tako ga lahko sejete v korita ali lonce. Ognjič je nizka rastlina, a se gosto nasadi. V višino doseže največ 70 centimetrov. Svetujemo vam, da ga redčite. Prav tako se je dobro zavedati, da bo na vrtu ostal za zmeraj, saj se na novo zaseje kar sam. Cvetove odbiramo sproti in pri tem redno odstranjujemo odcvetela stebla, saj tako podaljšamo čas cvetenja, pridelek pa bo še večji. Redno obrezovanje tudi preprečuje bolezni. Pogosto ga napade rja ali pepelasta plesen. V ta namen ga preventivno škropimo z njivsko preslico ali posujemo s pepelom.
Nabrane cvetove polagamo na časopisni papir in počakamo nekaj ur, da jih morebitne žuželke zapustijo. Nato s cvetov populimo le obrobne listke in jih posušimo. Sveže ognjičeve cvetove lahko uporabljamo tudi za solato. Že v antiki so jih uporabljali kot nadomestek žafrana za ribje ali perutninske jedi, popki ognjiča pa se lahko vlagajo v kis in uporabljajo podobno kot kapre.

Ognjičeve zdravilne učinkovine

Ognjič se ponaša s številnimi zdravilnimi učinkovinami. Velja za odličen spazmolitik (blaži krče) in antiflogistik –zmanjšuje vnetje želodca, črevesja, žolčnega mehurja in žolčevoda, sečnega mehurja, ledvic in ženskih spolnih organov. Poleg tega pospešuje znojenje in izločanje vode iz telesa. Pogosto se uporablja kot zdravilno mazilo za blaženje posledic opeklin, pa tudi za splošno nego kože. Dokazano zdravi vneto ustno in žrelno sluznico, modrice, preležanine, zlato žilo ter vnetje danke. Z ognjičem lahko čistimo in mažemo kožne ture in rane, ki se težje celijo. Pomaga pri zdravljenju krvavitev, sproža izostalo mesečno perilo, deluje kot adstringent in antiseptik (skrči tkivno površino in jo razkuži) ter pospešuje nastanek zrnastega tkiva pri celjenju ran. Uporabljajo ga tudi pri zdravljenju želodčnih razjed.

Dreamstime
Ognjičev čaj

Vsestranski ognjičev čaj

Zdravilni ognjičev čaj se uporablja v različne namene. Nepogrešljiv je pri lajšanju blažjih vnetij kože, sluznice ter žrela. V času prehladnih obolenj in pri vnetem žrelu grgrajte topel čaj večkrat na dan. Pomaga tudi pri celjenju manjših ran in sončnih opeklin. Ognjičev čaj pripravimo tako, da dve veliki žlici posušenih cvetov prelijemo s skodelico vode in pustimo pokrito deset minut. Poparek uporabljamo tudi pri kožnih vnetjih. V ohlajen poparek namočimo laneno krpo ali gazo in jo za pol ure položimo na prizadeti predel. Postopek ponavljamo čim pogosteje. Čaj je sicer uporaben tudi pri zvinih, pretegnjenih vezeh in bolečih mišicah. Nepogrešljiv je pri vnetju oči, pri čemer si jih umivamo z ohlajenim poparkom. Ognjičev čaj lahko uporabljamo tudi notranje, tako bomo izboljšali krvno sliko in zdravje jeter. Čaj naj bi deloval tudi proti glistam. Če želite zdravilo za zdravljenje želodčnega čira, pripravite čajno mešanico iz ognjiča, koprive, jetičnika in krvavega mlečnika, a se pred uživanjem posvetujte z zdravnikom.

Pospešite celjenje ran in ureznin

Pri manjših ranicah si lahko uspešno pomagate z ognjičem. Pospešuje celjenje, hkrati pa deluje razkuževalno in protimikrobno, kar pripomore k preprečevanju okužb. V možnarju pretlačite nekaj svežih cvetov ognjiča in iz njih iztisnite sok. Sok nato nanašajte na rano vsaj trikrat na dan, dokler se rana povsem ne zaceli.

DEZINFEKCIJA

Ognjič deluje protimikrobno, zato je nepogrešljiv pri manjših ranah ali urezninah. Pretlačite nekaj svežih cvetov in iz njih iztisnite sok.

Prva pomoč pri sončnih opeklinah

Ognjič je znan po pomirjujočih učinkih na kožo in je ena najboljših naravnih izbir za lajšanje srbečice ter drugih težav, ki so povezane s kožnimi izpuščaji. Tudi v tem primeru si pomagajte s sokom ognjiča. Nanesite ga na prizadeti predel in pustite, da se posuši. Če gre za večji predel, je smiselno uporabiti mazilo.

Za zdravje ustne votline in zob

Najverjetneje ste že opazili, da je ognjič pogosta sestavina zobnih past in ustnih vodic. Ponaša se s protimikrobnim delovanjem, zato preprečuje tudi težave z dlesnimi in zmanjšuje nevarnost kariesa. Pripravite si povsem naravno ustno vodo. Dve žlički posušenih ognjičevih cvetov prelijte z 2,5 dl vrele vode. Pokrijte in pustite deset minut, nato pa precedite in počakajte, da se ohladi. Dovolj bo, če boste ustno vodico uporabili enkrat na dan.

Pomoč pri otrdelih prsnih žlezah

Uživamo ognjičev sok, ki mora biti zmeraj svež. Sok iztisnemo iz svežih cvetov, listov in stebel ter ga primešamo mleku. Pijemo zjutraj po požirkih.

Dreamstime
Ognjičeva tinktura

Ublažite mišične krče

Ognjič vsebuje snovi, ki blažijo mišične krče in bolečine. Tako je nepogrešljiv tudi pri bolečih menstruacijah. Skuhajte skodelico ognjičevega čaja: vodo zavrite in jo prelijte po cvetovih, pustite deset minut in precedite ter popijte še vroče.

Proti kurjim očesom

Ognjič je nepogrešljiv tudi pri odstranjevanju kurjih očes, saj kurje oko zmehča in pripomore, da odpade samo od sebe. Priporoča se uporaba ognjičeve kreme. Predel s kurjim očesom najprej umijte, dobro posušite, namažite s kremo in nato povijte s povojem. Kremo nanesite do štirikrat na dan.

Vsestranska krema ali olje

Ognjič je pogosta sestavina krem oziroma mazil za nego kože. Za pripravo mazila potrebujete 50 gramov kokosove masti, 10 mililitrov mandljevega olja in pest posušenih cvetnih listov ognjiča. Mešanico segrevajte pol ure pri zmerni temperaturi, nato odstavite in pustite, da se ohladi. Precedite in odstranite cvetne listke. Prelijte v manjšo posodico in jo postavite v hladilnik, da se mešanica strdi. Tako pripravljeno mazilo lahko uporabljate pol leta. Če želite ognjičevo olje, kokosovo maslo zamenjajte z rastlinskim oljem, ki naj bo čim bolj nevtralno. Priporočamo vam mandljevo ali avokadovo olje. Izogibajte se odišavljenim oljem, namesto tega raje dodajte nekaj eteričnega olja. Olje lahko uporabljate ob opeklinah, urezninah, turih in ranah ter pri raznih kožnih vnetjih ter krčnih žilah. Nepogrešljivo je tudi pri masažah.

Ognjičeva tinktura

Veliko pest cvetov vsujte v steklenico in prelijte z litrom močnega žganja ter za tri tedne postavite na sončno mesto oziroma v topel prostor. Občasno premešajte. Nato prelijte v temno steklenico in hranite v hladnem prostoru. Ognjičevo tinkturo lahko uporabite za obkladke pri podplutbah, ranah, pretegnjenih mišicah, preležaninah in oteklinah. Če tinkturo uporabljamo kot obkladek, jo pred tem razredčimo v razmerju ena proti dve s prekuhano vodo.

Sedeče kopeli

Pripravimo jih iz svežega ali suhega zelišča. Zjutraj namočimo 100 gramov suhega zelišča ali dve prgišči sveže rastline v osem litrov hladne vode. Zvečer tekočino pogrejemo do vrelišča, precedimo in dodamo vodi za sedečo kopel. Voda mora pri kopanju segati prek ledvic. V kopeli se namakamo največ 20 minut. Nato se ne obrišemo, ampak se ogrnemo z veliko brisačo in počivamo vsaj dobro uro, da se prepotimo. Pazimo, da se ne prehladimo. Še dodaten nasvet: kopeli lahko dodamo tudi liste in stebla.

Dreamstime
Posušene ognjičeve cvetove in listke lahko uporabljamo za pripravo čaja.

Čajna mešanica za zdravljenje čira

Za pripravo čaja potrebujemo enake dele posušenega ognjiča, hrastovega lubja, velike koprive in zdravilnega jetičnika. Približno dve žlički mešanice prelijemo s pol litra vrele vode in pustimo deset minut. Nato precedimo in pijemo po požirkih čez dan.

Dreamstime
Že posajeni ognjič se praviloma naslednje leto zaseje kar sam.