Zgrešena strategija EU

Orbanov recept za morebiten konec vojne v Ukrajini

G.G./STA
23. 7. 2022, 16.48
Posodobljeno: 23. 7. 2022, 16.50
Deli članek:

Madžarska je ubrala svojo pot v odnosu do vojne v Ukrajini. Madžarski premier Viktor Orban pravi, da EU potrebuje novo strategijo, saj sankcije Zahoda proti Moskvi ne delujejo.

Profimedia
Orban ocenjuje, da Ukrajina nikoli ne bo zmagala v tej vojni, saj ima ruska vojska veliko premoč.

"Potrebna je nova strategija, ki bo osredotočena na mirovne pogovore in pripravo dobrega mirovnega predloga namesto na zmago v vojni," je v govoru madžarski manjšini v romunskem zdraviliškem mestu Baile Tusnad dejal madžarski premier, ki dodaja, da je strategija Zahoda propadla zato, ker se vlade v Evropi rušijo "kot domine", medtem ko so cene energentov občutno narasle.

"Sedimo v avtomobilu, ki ima vse štiri gume preluknjane: absolutno je jasno, da v vojni na ta način ni mogoče zmagati," je ocenil Orban in izpostavil "asimetrično premoč", ki jo ima ruska vojska na bojiščih.

Madžarski premier, ki je bil aprila četrtič zapored izvoljen na položaj, je tudi ponovil, da se Madžarska ne bo mešala v vojno v Ukrajini, ki jo je po njegovem mnenju mogoče končati le z rusko-ameriškimi pogajanji.

Orban Zahodu očita, da ni upošteval varnostnih zahtev Rusije pred začetkom vojne. "Z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in nemško kanclerko Angelo Merkel se ta vojna ne bi nikoli zgodila," je zatrdil Orban.