Odločeno

Vingegaard osvojil Tour, Pogačar drugi

STA
23. 7. 2022, 18.45
Posodobljeno: 23. 7. 2022, 18.46
Deli članek:

Belgijec Wout Van Aert je zmagovalec kronometra, Tour pa je praktično osvojil Danec Jonas Vingegaard. Tadej Pogačar bo končal na sijajnem drugem mestu.

Profimedia
Največji uspeh v karieri Jonasa Vingegaarda.

Van Aert (Jumbo-Visma) je traso z okoli 430 višinskimi metri premagal v času 47:59, s čimer je izboljšal prvi pravi mejnik, ki ga je v Rocamadourju postavil svetovni prvak in na koncu petouvrščeni Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) s časom 48:41.

Na progi so Belgijcu pretili predvsem najboljši trije v skupnem seštevku. Pogačar je bil na prvem vmesnem času sedem sekund počasnejši od Vingegaarda, ter sekundo hitrejši od Van Aerta. Pri drugem je nekoliko popustil in za vodilnim Dancem zaostal 20 sekund. Pogačarju pa je za sedem sekund ušel tudi Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki bo v nedeljo v Parizu stal na najnižji stopnički zmagovalnega odra.

Pri zadnjem vmesnem času je imel Pogačar 22 sekund zaostanka za Vingegaardom, 20 za Van Aertom in 17 za Thomasom, slednji pa je v zadnjem delu najbolj popustil in končal na četrtem mestu. V zadnjem delu je nekaj časa izgubil tudi Vingegaard, ki je na spustu skoraj padel, a ohranil ravnotežje in na koncu drugo mesto v etapi. Za Van Aertom je zaostal 19 sekund, Pogačar pa na tretjem mestu 27.

Za 27-letnega Van Aerta je bila to 38. zmaga v karieri, od tega tretja na letošnjem Touru, za ekipo Jumbo-Visma pa skupno že šesta. Z njo je olimpijski podprvak tudi postavil rekord v številu točk v boju za zeleno majico, ki je bil doslej v lasti Slovaka Petra Sagana.

Vingegaard bo v nedeljo prvič slavil na dirki vseh dirk, prvič pa bo rumeno majico odnesla tudi njegova ekipa Jumbo-Visma. Poleg zelene majice Van Aerta so po zaslugi 25-letnega Danca osvojili še pikčasto za najboljšega hribolazca. Belo najboljšega mladega kolesarja je še tretjič zapovrstjo osvojil Pogačar.

V nedeljo bo na vrsti le še sklepna ravninska etapa v Parizu do Elizejskih poljan (115,6 km).