HITREJŠA PAKETNA ODSTAVA?

Pošta Slovenije dobila konkurenco, pakete po novem pri nas dostavljajo tudi Avstrijci

M. T. V./STA
20. 7. 2022, 10.46
Posodobljeno: 20. 7. 2022, 11.30
Deli članek:

Avstrijska pošta je v Sloveniji ustanovila podjetje Express One Slovenia in že začela dostavljati pakete, medtem ko Pošti Slovenije še vedno primanjkuje poštarjev.

STA
Kaj za Pošto Slovenije pomeni prihod Avstrijske pošte v Slovenijo?

Po informacijah časnika Delo je med njihovimi glavnimi strankami tudi Zalando, ena od vodilnih evropskih spletnih platform za prodajo oblačil.
Na Pošti Slovenije, ki s tem izgublja pomemben del paketnega posla, časniku doslej niso odgovorili na vprašanje, ali prihod avstrijske konkurence že vpliva na njihovo poslovanje in ali so zaradi tega že ostali tudi brez kakšnega poslovnega partnerja, po informacijah Dela pa Zalando ne bo edini večji mednarodni spletni trgovec, ki bo menjal slovenskega logističnega partnerja z avstrijskim. Avstrijska pošta, ki z mrežo partnerskih podjetij posluje tudi v nekaterih drugih državah nekdanje Jugoslavije, in sicer na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Črni gori, pa tudi na Madžarskem in Slovaškem, je za Zalando pomembna, ker želi spletni trgovec regionalno distribucijsko pokritost, dodaja Delo.

Pošta Slovenije je lani na ravni skupine v segmentu paketnih storitev dosegla 22-odstotno rast, tako da so te predstavljale 13,5 odstotka vseh poslovnih prihodkov, medtem ko so na Österreichische Post lani z dostavo paketov že presegli klasični posel. Paketna dostava je lani pri njih zrasla za več kot 36 odstotkov in prinesla 1,2 milijarde evrov prihodkov, medtem ko so celotni prihodki Pošte Slovenije lani dosegli 461 milijonov evrov.

Ob tem časnik dodaja, da naj bi se predčasno zaključeval tudi mandat Tomažu Kokotu na čelu slovenske družbe v državni lasti. Po njihovih neuradnih informacijah naj bi mu ponudili dogovor o sporazumnem odhodu, če tega ne bo, pa naj bi ga novi nadzorni svet predvidoma razrešil že na prvi naslednji seji v začetku avgusta.

Slovenski državni holding (SDH) je zaradi izgube zaupanja, potem ko je bila opravljena revizija imenovanja Kokota za generalnega direktorja družbe, zamenjal tri od petih članov nadzornega sveta. Nova predsednica nadzornikov Pošte Slovenije je postala Urška Kežmah, njena namestnica pa Barbara Cerovšek Zupančič. Stari nadzorni svet je sicer tik pred razrešitvijo na predlog sveta delavcev za člana poslovodstva kot delavskega direktorja imenoval Janeza Zidarja. Trenutni direktor IPPS - Invalidskega podjetja Pošte Slovenije bo petletni mandat nastopil 1. septembra.

Večer pa danes poroča, da na Pošto dokončno prihaja nekdanja direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar, ki se bo, kar so potrdili tudi v družbi, s 1. avgustom zaposlila v organizacijski enoti za korporativno integriteto. Medtem, dodaja časnik, Pošti še vedno primanjkuje poštarjev na terenu.

Grah Lazarjeva je bila z mesta direktorice NPU razrešena junija po prihodu v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Na to mesto so imenovali Boštjana Mlačnika, dotedanjo direktorico pa premestil v vodstvo Generalne policijske uprave, kjer naj bi opravljala naloge s področja reševanja zaostankov pri preiskovanju kaznivih dejanj, predvsem s področja gospodarske kriminalitete.