Še vedno gori na treh lokacijah

Prebivalci so se ob mraku začeli vračati v svoje domove. Ogenj preskakoval tudi "po 100 ali več metrov"

M.T.V./P.K./S.R.
20. 7. 2022, 07.18
Posodobljeno: 21. 7. 2022, 08.18
Deli članek:

Razmere na Krasu so se do sredinega večera nekoliko umirile, a je bilo na terenu še vedno prisotnih več kot 1000 gasilcev s celotne Slovenije. Poleg helikopterjev slovenske vojske in policije, Pilatusa in avstrijskega helikopterja je na pomoč priskočil tudi hrvaški canadair. V nočnih urah so se v domove lahko začeli vračati tudi evakuirani prebivalci.

Sašo Švigelj
požar na Krasu - 20.7.2022

S požarom, ki besni na Krasu, se je danes borilo več kot 1000 gasilcev, so popoldne sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko. Pomoč so imeli tudi iz zraka, pri gašenju so namreč pomagali helikopterji slovenske vojske in policije, pri čemer je popoldne na pomoč priskočil tudi avstrijski helikopter. Kot sta nam s terena poročala naš novinar in snemalec, je od Gorice naprej vse v dimu, v dimu je celotna Vipavska dolina, ognjene zublje pa je mogoče videti tudi z avtoceste. Po avtocesti pa vsake toliko kolono gasilskih vozil, ki na pomoč prihajajo iz vseh slovenskih regij. Tudi vodo so na Kras vozili iz vseh slovenskih regij, ker je tam omrežje preobremenjeno. Razmere so bile cel dan dramatične in so se umirile šele v večernih urah, ko se je umiril tudi veter.

Kot je za Odmeve na TV Slovenija pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, zdaj nobena vas ni več ogrožena. Skupaj so sicer evakuirali več kot 100 prebivalcev, to tudi zato, da bi gasilci lažje delali. Ob mraku so se že lahko začeli vračati v svoje domove. Čez noč bo na terenu ostalo 800 gasilcev, dopoldne pa prihaja nova pošiljka 500 gasilcev. Šestan je ob tem izrazil upanje, da bo tudi jutri lahko pomagal hrvaški canadair, sicer pa bodo v gašenju znova sodelovali helikopterji in Pilatus. Izrazil je še upanje, da bodo jutri pri gašenju bolj uspešni, če "nam vreme ne zagode prehudo." Največjo težavo predstavlja maestral, ki piha z morja proti kopnemu. Požar se je po njegovih besedah širil z neverjetno hitrostjo, "ni sile, ki bi lahko to preprečila, ker so preskoki tudi po 100 ali več metrov." Vodja intervencije Simon Vendramin pa je za Odmeve pojasnil, da še vedno gori na treh lokacijah, veliko težavo pa da predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva, ki jih je na območju "ogromno."

Da požari na vseh treh požariščih še niso povsem pod nadzorom, so potrdili tudi v regijskem štabu civilne zaščite. Po njihovih navedbah bo hrvaško letalo, ki je pri gašenju pomagalo v večernih urah, na voljo tudi jutri. "Proti večeru so se lahko na domove vrnili prebivalci dela Mirna, ki so bili evakuirani. Nato pa je podobno dovoljenje dobila tudi večina prebivalcev štirih kraških vasi," so še navedli.

Sašo Švigelj
požar na Krasu - 20.7.2022

Dramatično popoldne

Na Kras sta pozno popoldne prispela tudi evropski komisar za krizno upravljanjeJanez Lenarčič in predsednik slovenske vladeRobert Golob. Kot je zvečer za TV Slovenija pojasnil Golob, je bil požar do večer pod nadzorom, na srečo pa ni bila izgubljena niti ena hiša, kar gre pripisati predvsem požrtvovalnosti ekip na terenu. Da so se razmere do večera nekoliko umirile, je za STA potrdil tudi Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite. Ogenj sicer še vedno gori, a je nekoliko popustil veter. Ta naj bi se po navedbah Šestana v skladu z vremensko napovedjo do 20. ure znova usmeril proti morju in nato popolnoma umiril. To bo po njegovih besedah ugoden trenutek, da "napadejo požar z vsemi silami, preden pade mrak, ki prinaša druge nevarnosti". Gašenje danes je poleg težav v hidrantnem omrežju in vetra oviral tudi dim, ki je zmanjševal vidljivost. Sicer pa so prebivalci sedaj lahko že mirnejši. Po njegovih podatkih je bila ožgana ena hiša, tudi gasilci so jo za zdaj odnesli brez kakšnih večjih poškodb. Pet ali šest so jih zaradi vdihovanja dima pregledali v zdravstvenem domu, eden je imel manjše opekline.

Tudi iz regijskega štaba so pozno popoldne potrdili, da so se razmere na Krasu za malenkost umirile. Še vedno je potekalo gašenje tudi iz zraka s helikopterji slovenske vojske in policije, pa avstrijskim helikopterjem, tovornim letalom slovenske vojske Pilatusom in v zadnji uri tudi s hrvaškim letalom za gašenje. Na tleh se je z zublji borilo več kot 1000 gasilcev iz celotne Slovenije. "Pozitivna novica je, da se lahko prebivalci iz dela Mirna, ki so morali popoldan preventivno zapustiti domove, vrnejo."

Kot je za STA povedala skupina evakuiranih, je vas Sela na Krasu, od koder so se umaknile, zajel gost dim, na kraj pa je padal tudi vroč pepel. "Preprosto se ni dalo dihati," so dejale. Visoke so bile tudi temperature, saj je bil ogenj, ko so morale zapustiti domove, že tik pred prvimi hišami.

Udarilo je že dopoldne

Že opoldne so zadonele sirene, ki so naznanile splošno nevarnost. Iz regijskega štaba so že pred tem sporočili, da je stekla evakuacija prebivalcev v vaseh Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas. Po poročanju STA so evakuirane prebivalce, gre za približno 20 ljudi, namestili v prireditveni prostor v Opatjem selu. Ker se je požar širil proti Mirnu, so se tudi v tem kraju oglasile sirene za splošno nevarnost in pripravo na evakuacijo ljudi.Pozneje so jih tudi evakuirali. 

"Položaj na Krasu je vse bolj dramatičen. Sicer pa na pomoč prihaja še avstrijski helikopter. Gasilci garajo, a je ogenj neusmiljen," so še sporočili iz regijskega štaba. Kot s terena poroča naša ekipa, je domačine zelo strah, da nekateri jočejo. "Grozno je, grozno je, veš. Na jok nam gre," je naši ekipi zaupala prebivalka Nina iz Kostanjevice na Krasu. Odgovorni sicer ljudi pozivajo, naj se držijo navodil ob evakuaciji, v Mirnu bo na voljo tudi avtobus. Evakuacijski center za Miren je v telovadnici v Biljah.

Po pojasnilih regijskega štaba je požar zelo zahteven, pri čemer je zaradi manjših opeklin in respiratornih težav zdravniško pomoč potrebovalo pet gasilcev. "Gasilci iz vse Slovenije poskušajo vse, da bi obvarovali hiše v omenjenih vaseh in predvsem ljudi. Prihajajo tudi okrepitve," so še navedli in dodali, da je za zvrhano mero znova zagorelo tudi na obeh straneh ceste od Mirna do Lokvice. Ta cesta je zaprta za promet. Razlogov za paniko ni, ljudje naj bodo strpni in naj na cestah dajo prednost gasilskim vozilom, so še poudarili v regijskem štabu, kjer so navedli še, da, eprav je bila sprva posredovana informacija o tem, da je ogenj zajel tudi posamezne hiše na slovenski strani, trenutno dokončne in uradne potrditve o tem še ni." Plameni so se sicer razbesneli tudi nad Mirenskim gradom.Sicer pa vse prebivalce iz občin Miren Kostanjevica, Renče Vogrsko in tudi Šempeter Vrtojba pozivajo, naj spremljajo dogajanje, ob zvoku sirene zaprejo okna in so pripravljeni na morebitno evakuacijo. "Panika ni potrebna, na cestah pa naj imajo prednost gasilska vozila."

Kot leta 2003

Kot nas je že zjutraj opozoril Livio iz naselja Sela pri Krasu v občini Miren - Kostanjevica, ki se je spomnil obsežnega požara iz leta 2003, bo"zdaj, ko se je obrnil veter, šel cel hrib. "Livio nam je še povedal, da je na območju slišati tudi eksplozije ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Kot kaže, je pri gašenju pomagal tudi policijski vodni top. Kot je namreč na Twitterju sporočila policija, bo vodni top"danes prvič v zgodovini slovenske policije uporabljen za pomoč gasilcem pri gašenju požara na Krasu. Z njim bomo gasilce oskrbovali z vodo. Tokrat bo vodni top uporabljen za pomoč ljudem." 

Na požarišče so sicer prispele vse razpoložljive cisterne za prevoz vode, vključno z vodnim topom, saj je na Krasu tudi težava z vodovodnim omrežjem. Pomoč v vodi za gasilska vozila je napovedalo tudi veliko posameznikov in organizacij po vsej Sloveniji, tudi Holding slovenske elektrarne (HSE). Družba bo namreč vsem intervencijskim enotam, ki se borijo na Krasu, donirala večje količine pitne vode. Na pomoč 

Šarec je prišel

Požare iz zraka gasijo dve italijanski letali za gašenje, trije helikopterji Slovenske vojske in dva italijanska helikopterja. Na požarišču sta prišla minister za obrambo Marjan Šarec in poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Dodatno težavo gasilcem na goriškem Krasu povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje selo-Sela na Krasu. Poleg tega so na območju požara odstranili 48 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, vključno z eno 250-kilogramsko granato. Gre za orožje italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Z njimi so opravili pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije.

Prebivalka Opatjega sela, vasi, ki se ji torkov požar najbolj približal, nam je včeraj zvečer povedala, da so se počutili "naravnost grozno. Slišimo pokanje ognja, nenehno tulijo sirene, preletava nas helikopter, tudi zelo gost dim se zadržuje nad krajem in širšo okolico in če greš ven, je kar težko dihati, zato ostajamo v hiši. Za zdaj upamo samo, da bo gasilcem uspelo preprečiti, da ogenj doseže hiše." Naleteli pa smo tudi na take bolj vedrega duha. Med domačini kroži šala (kolikor se pač v teh skrajno resnih razmerah sploh lahko šalijo, pa smo naleteli na takšne vedrega duha), da požar vzplamti ob obisku visokih predstavnikov države. Včeraj se je nekoliko razplamtel ob obisku predsednika Boruta Pahorja, danes je izbruhnilo ravno ob obisku notranjega ministra Marjana Šarca.

Problemi z dihanjem

Velika težava je bil tudi gost dim, ki pa ni vztrajal samo na Krasu, ampak tudi nad Novo Gorico z okolico, celo v Brda se je razširil in v spodnje dele Posočja. Regijski štab Civilne zaščite (CZ) je tako vse prebivalce omenjenih območij pozival, naj ostanejo doma in ne odpirajo oken.

"Gost in dražeč dim, ki otežuje dihanje, je prineslo s številnih požarišč predvsem z italijanske strani meje. Zato regijski štab CZ priporoča ljudem, da ostajajo v zaprtih prostorih in ne odpirajo oken, dokler se ne bodo stvari vsaj malce umirile," je povedal tiskovni predstavnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Ervin Čurlič.

Sašo Švigelj
požar na Krasu - 20.7.2022

Z današnjim dnem je sicer razglašena zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava. Omenjeno območje je v zadnjih dneh prizadelo že več požarov, ogenj pa se lahko ob izjemni vročini, suhem vremenu in vetru znova razplamti.

Drugod po državi je medtem razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Povsod po državi je v naravnem okolju prepovedano požiganje in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove ter izven pozidanih površin izvajati aktivnosti ter uporabljati predmete in naprave, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so tudi ognjemeti.

Tako pa se že cel dan iz različnih koncev države zbirajo gasilci, da se v konvoju odpravijo pomagati na Kras.