Evakuirali turiste

VIDEO: Na znamenitem Hooverjevem jezu odjeknila eksplozija

R.T.
19. 7. 2022, 20.20
Posodobljeno: 14. 8. 2022, 10.11
Deli članek:

Na Hooverjevem jezu v Nevadi je danes odjeknila eksplozija. Jez so po eksploziji zajeli plameni, a so požar že pogasili.

Profimedia
Hooverjev jez

"Gasilci so na poti na nujno intervencijo na Hooverjevem jezu. Več informacij trenutno ni na voljo," so danes popoldne po lokalnem času na Twitterju sporočile mestne oblasti v Boulder City-ju jugovzhodno od Las Vegasa v ameriški zvezni državi Nevada. Boulder City se namreč nahaja v neposredni bližini znamenitega jezu, zgrajenega med letoma 1931 in 1936 v času svetovne gospodarske krize, tako imenovane velike depresije. 

Kot je razvidno s posnetkov, ki so jih nemudoma začeli objavljati obiskovalci jezu, je prišlo do eksplozije. S kraja so nemudoma evakuirali vse turiste. Po poročanju lokalnih medijev so požar pogasili še pred prihodom gasilcev. Do eksplozije je sicer prišlo ob približno 10. uri po lokalnem času (19. uri po srednjeevropskem času). Vzrok zaenkrat še ni znan, prav tako ni poročil o morebitnih poškodovanih. Najprej naj bi sicer ogenj izbruhnil po okvari enega od transformatorjev, na katerem naj bi prišlo tudi do eksplozije, ki je stresla jez.

S Hooverjevim jezom so zajezili reko Kolorado, nastalo jezero Mead pa predstavlja največji vodni rezervoar v ZDA. Generatorji na jezu z elektriko oskrbujejo porabnike v Nevadi, Arizoni in Kaliforniji, jez pa je hkrati velika turistična zanimivost. Dobava elektrike sicer naj ne bi bila ogrožena. Hkrati jezero s pitno vodo oskrbuje 25 milijonov ljudi. Trenutno je njegova gladina zaradi sušnega vremena na zahodu ZDA zelo nizka. V njem je le 30 odstotkov normalne količine vode, gladina pa je od rekordne leta 1983 za kar 52 metrov nižja, poroča STA. Voda je tako plitka, da sta na dan prišli dve trupli. Domnevno gre za žrtvi mafijskih obračunov iz preteklosti.