severni tok 1

Putin naj bi v četrtek vendarle odprl plinsko pipico

S.R./STA
19. 7. 2022, 20.50
Posodobljeno: 19. 7. 2022, 21.09
Deli članek:

V Evropski komisiji se sicer pripravljajo na vse scenarije glede dobave ruskega plina prek Severnega toka 1, a naj bi ruski Gazprom v četrtek prek plinovoda Severni tok 1 ponovno začel dobavljati plin v Nemčijo.

Profimedia
/

Da se bo v četrtek znova začela dobava plin v Nemčijo, a z zmanjšano zmogljivostjo, so neimenovani viri povedali za tiskovni agenciji Bloomberg in Reuters. Gazprom je sicer plinovod zaprl 11. julija, ponovno odprtje pa napovedal za 21. julij, a so se pojavljali dvomi, če bo plin dejansko znova stekel. "Gazprom se bo vrnil na dobavo, kot je bila pred 11. julijem," je Reuters citiral enega od virov.

Ruski energetski velikan je sredi junija dobavo prek tega plinovoda zmanjšal z okoli 167 milijonov kubičnih metrov plina dnevno za 40 odstotkov, in sicer na okoli 100 milijonov kubičnih metrov, nato pa 11. julija plinovod v celoti zaprl. Takrat je napovedal, da bodo vzdrževalna dela trajala do 21. julija. A je minuli teden opozoril, da ne more zagotoviti, da bo na omenjeni datum res lahko ponovno zagnal plinovod, saj da nima zagotovil, da bo plinska turbina, ki je nujna za delovanje ključne kompresijske postaje Portovaja, prispela s servisa v Kanadi.

Nemški Siemens, v katerega obratu v Kanadi so opravili vzdrževanje turbine, je sprva sporočil, da turbine zaradi sankcij proti Rusiji ne sme prepeljati nazaj v Rusijo. Nato je Kanada sporočila, da dovoljuje prevoz turbine v Nemčijo. Gazprom je minuli petek od Siemensa zahteval izpolnitev obveznosti in vrnitev turbine za kompresijsko postajo Portovaja, ruska tiskovna agencija Tass pa je v ponedeljek poročala, da naj bi bila turbina že na poti v Nemčijo in da naj bi v Rusijo prispela 24. julija.

V Evropski komisiji so po poročanju Reutersa danes dejali, da se pripravljajo na vse scenarije glede dobave ruskega plina prek Severnega toka 1, tudi na možnost, da dobava po napovedanem koncu vzdrževalnih del ne bo ponovno stekla.