Eksperiment

Je Tomasu uspelo samo s štirimi evri priti na slovensko obalo?

P.K.
19. 7. 2022, 08.00
Posodobljeno: 20. 7. 2022, 13.55
Deli članek:

Ob vseh podražitvah, ki smo jih doživeli v zadnjem času, smo primorani z denarjem rokovati še bolj razumno. Medtem, ko je na eksistenčnih potrebah, kot so prehrana in tekoči stroški, težje zategovati pas, pa se je nekoliko lažje odpovedovati luksuznim dobrinam.

Facebook
Za tri evre do morja.

Tako letos marsikateri Slovenec prilagaja svoj dopust, na način, da si izbira ugodnejše destinacije in tudi časovno krajši oddih. Pomisli tudi na oddaljenost počitniškega kraja zaradi cen goriva in si izbere dopust nekje bližje. A v resnici bi si lahko potovalne stroške na moč znižal tudi drugače in to z uporabo javnega prevoza.

A ta način premagovanja razdalj v Sloveniji ni tako zelo priljubljen. Redno ga uporablja le desetina gospodinjstev, kažejo raziskave. Desetina ga uporablja občasno, kar 53 odstotkov pa zelo redko. To pomeni, da 27 odstotkov gospodinjstev javnega potniškega prevoza ne uporablja nikoli.

Tomas Florjanič je ugotovil, da lahko zaradi njega veliko prihrani. Iz Maribora se je odpravil v Izolo in to razdaljo premagal za samo 4,55 evra, od tega je malo več kot tri evre dal za vlak, malo več kot evro pa za avtobus. “Dva vikenda sem se potepal po slovenski obali. Namen obiska je bil, da vsem pokažem, kako poceni se da priti na morje."

Spomnil je, da je vožnja z vlaki in avtobusi med vikendi in prazniki precej cenejša kot običajno. Motilo ga ni niti, da se je iz Štajerske na Primorsko vozil pet ur. Povedal je, da mu je bila umirjena in povsem nestresna vožnja celo zelo všeč. Enodnevni izglet iz Maribora v Izolo ga je skupno, če štejemo še njegovo povratno vožnjo, stal samo 9,10 evra.