GROZA ZA LASTNIKE

Sprehajanje psa po parku je v Teheranu zločin

M. T. V.
19. 7. 2022, 06.31
Posodobljeno: 19. 7. 2022, 06.42
Deli članek:

Policija aretira sprehajalce in jim zaseže domačega ljubljenčka. Ljudje ne upajo več s psom na ulice.

Pixabay
Sprehajanje psa v Teheranu je kaznivo.

V Teheranu je policija pred kratkim razglasila, da je sprehajanje psov po parkih zločin, to pa so upravičili kot »ukrep za povečanje varnosti javnosti,« piše BBC. Eden od tamkajšnjih veterinarjev razlaga, da teheranski policisti lovijo sprehajalce psov, ljudi aretirajo celo, če žival prevažajo v avtu, množično zaplenjujejo pse in jih vozijo v »zapor za zasežene živali«, kjer se dogajajo grozljive zlorabe – živali puščajo na vročem soncu, brez hrane in vode. Ljudje si s svojimi pasjimi ljubljenčki ne upajo več na ulice.

Iranski parlament pa naj bi v kratkem celo sprejel zakon, ki bo omejil oziroma prepovedal domače ljubljenčke. Po predlaganem osnutku zakona bodo morali Iračani za psa ali drugega domačega ljubljenčka pridobiti dovoljenje, ki ga bo morala odobriti posebna komisija. Za uvoz, prodajo, transport, nakup in nedovoljeno lastništvo živali, pa naj gre za psa, mačko ali želvo, je predvidena kazen v višini skoraj osemsto evrov. Vse to se bo nanašalo tudi na perzijske mačke, ki sicer izhajajo iz te dežele in so bili nanje nekoč Iračani strašansko ponosni.

Zanimivo, da je bil Iran leta 1948 ena prvih držav na Srednjem Vzhodu, ki je sprejela zakone za zaščito živali, saj so bili psi zelo priljubljeni tako v urbanem kot ruralnem delu države, potem pa so leta 1979 z islamsko revolucijo psi postali preganjani simbol Zahoda, saj so po islamski tradiciji živali nečiste.