Papuče, pingo in vroče hlačke

FOTO NOSTALGIJA: Poglejte, kako smo dopustovali v Jugi

P.K.
11. 7. 2022, 11.44
Posodobljeno: 12. 7. 2022, 12.17
Deli članek:

Počitnice so za večino družin vrhunec leta. Če današnje primerjamo z 80. leti, so naši dopusti izgledali precej drugače. Kako? Šli smo na »lov« in poiskali nekaj najbolj tipičnih podob tistega časa.

Facebook
Se sprašujete, kam smo včasih natlačili vso prtljago? No, ta prizor odgovarja na to vprašanje.

Začnimo pri obuvalih. V tistem času je večina poleti nosila plastične natikače oz. papuče. Pri nežnejšemu spolu pa so bile zelo priljubljene špagarice ali espadrile, izdelane iz mehkih, a trpežnih polipropilenskih vrvi, ki so bile odprte ali zaprte s tanjšim blagom v različnih barvah. Posebnost pa so bili plastični sandali Jugoplastike v najrazličnejših barvnih odtenkih, ki smo si jih nadeli za v vodo, da bi nas obvarovali pred ježki in nam olajšali hojo čez kamenje in skale.

Facebook
Špagerice so imele rade predvsem ženske.

Kaj pa obleka

Moderne so bile kratke hlače z zelo kratkimi hlačnicami. Po njih je bila najbolj poznana blagovna znamka Adidas. Pogost del garderobe so bile tudi majice brez rokavov, pri moških celo kar bombažne bele spodnje majice. Ženske so imele najpogosteje raznobarvne obleke, otroci pa kar so dobili od starejših sester in bratov, sorodnikov, ali prijateljev. Včasih namreč družba ni bila tako potrošniška in je obleke uporabilo več generacij.

Facebook
Priljubljene Adidasove vroče hlačke.

Malica je obvezna

Piščančja salama je kraljevala v žemljicah ali belih štručkah, zraven pa so otroci radi pili Fructalove sokove, med katerimi je bil svojevrsten hit, ki je na trgovskih policah še danes, sok pingo. Zanimiv je tudi pogled na takratno embalažo sokov. Na morju so bile obvezne tudi sadne in sladoledne kupe z okrasitvami kot so bleščeče palme in druge dekoracije. Mladi so noreli še za sladoledom, ki so ga zajemali iz plastične žogice. Ko so to izpraznili, so jo uporabili za igro.

Facebook
Legendarni sladoled, v trgovinah še danes.

Facebook
Rezine niso bile prav tanke ...

Facebook
Hit naše mladosti - pingo!

Na plaži

Starši so napihovali rokavčke in obroče, mladi se niso ločili od walkmanov, prenosnih predvajalnikov glasbe, obvezen je bil senčnik in za odrasle napihljiva blazina. Mame so spakirale še kakšen sendvič, pijačo in sadje. Nemalokrat je starše na plaži spremljal mini tranzistorček.

Facebook
Kje so ti časi?!

Facebook
Se spomnite te embalaže?

Facebook
Obvezna oprema za v morje.